• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η δίαιτα... ανοίγει την όρεξη!

Οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν επειδή ο οργανισμός είναι προγραμματισμένος να θέλει να τρώει, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν επειδή ο οργανισμός είναι προγραμματισμένος να θέλει να τρώει, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως η αυστηρή δίαιτα μπορεί να ανοίξει την όρεξη και να επιβραδύνει τον μεταβολισμό, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανάκτησης των κιλών που χάνονται.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη τους αναζητώντας μια αιτία για την αποτυχία των προγραμμάτων αδυνατίσματος, που φτάνει το ιλιγγιώδες ποσοστό του 95%.

Επί έναν χρόνο αξιολογούσαν 34 υπέρβαρους εθελοντές, οι οποίοι κατ’ αρχήν ακολούθησαν ένα πρόγραμμα εντατικής δίαιτας επί 10 εβδομάδες, χάνοντας το 10% του αρχικού σωματικού βάρους τους.

Παρά τη συμβουλευτική και τις γραπτές συστάσεις για το τι έπρεπε να κάνουν για να μην ξαναπαχύνουν, τον επόμενο χρόνο πήραν κατά μέσον όρο 6 κιλά ο καθένας, γράφουν οι ερευνητές στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM).

Το κύριο εύρημα της μελέτης, ωστόσο, προήλθε από τις ορμονικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι εθελοντές πριν αρχίσουν τη δίαιτα και μετά την ολοκλήρωσή της. Με τις εξετάσεις αυτές μετρήθηκαν τα επίπεδα εννέα ορμονών που επηρεάζουν το αίσθημα της πείνας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι έξι από αυτές τις ορμόνες αυξήθηκαν μετά τη δίαιτα στους εθελοντές και δεν μειώθηκαν, με συνέπεια να πεινάνε περισσότερο.

Και οι ίδιοι οι εθελοντές, εξάλλου, δήλωσαν στους ερευνητές κατά την συνάντηση του ενός έτους, πως από τότε που έκαναν την δίαιτα αισθάνονταν εντονότερη πείνα.

«Το φαγητό αποδεικνύεται πως είναι το πιο βασικό μας ένστικτο και συνεπώς όποιος χάνει βάρος και μετά το ξαναπαίρνει δεν πρέπει να είναι σκληρός με τον εαυτό του», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζόζεφ Προϊέτο, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου και συντονιστής του ερευνητικού τομέα Διαβήτη, Παχυσαρκίας & Ενδοκρινολογίας.

Όπως εξήγησε ο δρ Ρούντολφ Λέιμπελ, ειδικός σε θέματα Παχυσαρκίας από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, η επίμονη επίδραση των ορμονών της πείνας δεν προξενεί έκπληξη.

«Η ανάκτηση του βάρους πιθανώς είναι μια εξελικτική αντίδραση που προστάτευε τους αρχέγονους ανθρώπους από την λιμοκτονία», είπε. «Ξέρουμε πως όταν ο οργανισμός πιστεύει πως υπάρχει έλλειψη τροφής, επιβραδύνει τον μεταβολισμό για να διατηρήσει όσο περισσότερο μπορεί τα αποθέματά του σε ενέργεια».

Σε αυτό το πλαίσιο, «η ανάκτηση των χαμένων κιλών πιθανώς αποτελεί μια περισσότερο ή λιγότερο μόνιμη αντίδραση στην απώλεια βάρους», πρόσθεσε.



ΠΗΓΗ: Web Onl, ygeia.tanea.gr