• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η ασπιρίνη προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Η λήψη ασπιρίνης μπορεί να εμποδίσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό της νόσου, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η λήψη ασπιρίνης μπορεί να εμποδίσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό της νόσου, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι η ασπιρίνη μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλων μορφών. Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet’ είναι η καλύτερη που έχει σχεδιαστεί μέχρι τώρα για να εξετάσει την υπόθεση.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 861 ανθρώπους με γνωστή γενετική προδιάθεση για καρκίνο του παχέος εντέρου για διάστημα έως 10 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες έπασχαν από σύνδρομο Lynch, κατάσταση που αποτελεί το 3 έως 5% των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου. Περίπου 1 στους 1.000 ανθρώπους πάσχει από το σύνδρομο.

Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες έλαβαν 600 milligrams ασπιρίνης καθημερινά ή ψευδοφάρμακα.

Η προστατευτική επίδραση άρχισε να φαίνεται 5 χρόνια μετά την έναρξη λήψης της ασπιρίνης.

Ο John Burn, του Πανεπιστημίου του Newcastle, δήλωσε ότι η λήψη 2 ασπιρινών την ημέρα για 2 χρόνια σε ανθρώπους με κληρονομικό καρκίνο των εντέρων, μείωνε τον κίνδυνο, μετά από 5 χρόνια, περισσότερο από το ήμισυ.

Ο Dr. Des Leddin ,του Capital Health στο Halifax, δήλωσε ότι το σημαντικό εύρημα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι γιατροί όσους έχουν γενετική προδιάθεση. Θεωρεί ότι οι ενδείξεις είναι αρκετά πειστικές ότι θα αντιμετωπίζουν τους ασθενείς με ασπιρίνη. Ωστόσο, σε ατομική βάση θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη οι κίνδυνοι και τα οφέλη.

Στους κινδύνους καθημερινής λήψης ασπιρίνης περιλαμβάνονταν η γαστρική αιμορραγία ή ακόμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Για αυτό, ο Leddin συμβουλεύει οι άνθρωποι να μιλούν με τον γιατρό τους.

Ο Leddin και άλλοι ειδικοί, προειδοποίησαν ότι οι ενδείξεις δεν υποδεικνύουν ότι όλοι θα πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη για να εμποδίσουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η έρευνα για την εξέταση της συγκεκριμένη υπόθεσης συνεχίζεται.

Ο Asad Umar, ειδικός στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, δήλωσε πως δεν είναι έτοιμοι οι ειδικοί να δηλώσουν ότι η ασπιρίνη είναι χρήσιμη για το γενικό πληθυσμό. Υπάρχουν αρκετές ανησυχίες τοξικότητας.

ΠΗΓΗ: Lancet, iatronet.gr