• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η σκωληκοειδίτιδα στους ενήλικες

Την σκωληκοειδίτιδα στους ενήλικες έφερε στο προσκήνιο η αιφνίδια εισαγωγή στην Κεντρική Κλινική Αθηνών του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως Ευάγγελου Βενιζέλου.

Την σκωληκοειδίτιδα στους ενήλικες έφερε στο προσκήνιο η αιφνίδια εισαγωγή στην Κεντρική Κλινική Αθηνών του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως Ευάγγελου Βενιζέλου.

Αν και η σκωληκοειδίτιδα κατά κανόνα εκδηλώνεται στις ηλικίες 10 έως 30 ετών, το 5-7% των κρουσμάτων εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Η συνήθης θεραπεία γι’ αυτήν είναι η εγχείρηση, αν και σε μερικές περιπτώσεις η νόσος αντιμετωπίζεται συντηρητικά (με φάρμακα).

Όπως εξηγούν ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα και την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM) των ΗΠΑ, η σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς αποφύσεως – ενός μικρού «σάκου» που κρέμεται ανάμεσα στο λεπτό και στο παχύ έντερο στην δεξιά πλευρά του σώματος.

Η φλεγμονή της προκαλεί πόνο που τυπικά αρχίζει γύρω από τον ομφαλό και σιγά-σιγά «μετακινείται» προς την δεξιά κάτω πλευρά της κοιλιάς. Τυπικά, ο πόνος αυτός εντείνεται σταδιακά σε μια περίοδο 12-18 ωρών και τελικά γίνεται πολύ έντονος και εστιασμένος χαμηλά στην κοιλιά.

Εκτός από τον πόνο, ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει ανορεξία, ναυτία, έμετο και πυρετό.

Ο πόνος μπορεί να είναι εντονότερος όταν ο πάσχων βαδίζει ή βήχει, ενώ χαρακτηριστική είναι και η εικόνα του σώματος, καθώς ο ασθενής δεν μπορεί να ισιώσει το σώμα του και νιώθει ανακούφιση όταν είναι ξαπλωμένος και κουλουριασμένος.

Διάγνωση και θεραπεία

Η κλινική εξέταση είναι το πρώτο βήμα για τη διάγνωση, με τον ασθενή να πονάει πολύ όταν ο γιατρός πιέσει χαμηλά δεξιά την κοιλιά του. Στη διάγνωση βοηθούν και οι εργαστηριακές εξετάσεις που δείχνουν αυξημένες τιμές σε δείκτες όπως τα λευκά αιμοσφαίρια.

Σε μερικές περιπτώσεις, γίνονται και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία.

Εάν η σκωληκοειδίτιδα είναι οξεία, θεωρείται επείγον περιστατικό και χειρουργείται αμέσως, διότι υπάρχει κίνδυνος περιτονίτιδας – είναι μια γενικευμένη μόλυνση της κοιλιάς, που εκδηλώνεται όταν «σκάσει» η σκωληκοειδής απόφυση και το περιεχόμενό της διασπαρεί μέσα στην κοιλιά. Η εγχείρηση μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά (μέσω μικρών τομών) ή με ανοικτή εγχείρηση.

Εάν ο ερεθισμός της σκωληκοειδούς αποφύσεως είναι ήπιος ή υπάρχει απόστημα, μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά για να υποχωρήσει και κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνει η εγχείρηση.

Επειδή πάντως οι διαγνωστικές εξετάσεις για την σκωληκοειδίτιδα δεν είναι τέλειες, μερικές φορές κατά την εγχείρηση διαπιστώνεται πως η απόφυση ήταν φυσιολογική. Σε τέτοια περίπτωση – σημειώνουν οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο – ο χειρουργός αφαιρεί την απόφυση και ελέγχει την υπόλοιπη κοιλιά για να αναζητήσει άλλη αιτία του πόνου.

Επιπλοκές

Εάν η απόφυση αφαιρεθεί πριν «σκάσει», η ανάρρωση μετά την επέμβαση είναι πολύ γρήγορη.

Εάν έχει προηγηθεί η ρήξη, η ανάρρωση είναι πιο αργή, ενώ υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών. Στις πιθανές επιπλοκές συμπεριλαμβάνονται οι συμφύσεις (ανάπτυξη μη φυσιολογικών ιστών που συνδέουν τα διάφορα όργανα της κοιλιάς μεταξύ τους ή τα όργανα με το δέρμα), τα αποστήματα, η απόφραξη του εντέρου, η μόλυνση στο εσωτερικό της κοιλιάς (περιτονίτιδα) και η μόλυνση του χειρουργικού τραύματος.

ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr