• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

ΙΣΑ: Όροι αγοράς στα ιδιωτικά ιατρεία

Όρους ιδιωτικής αγοράς στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, διαμορφώνουν οι παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας.

Όρους ιδιωτικής αγοράς στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, διαμορφώνουν οι παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας.

Αυτό καταγγέλλει η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), αναφερόμενη σε πρόσφατη εγκύκλιο του κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

Με την εγκύκλιο, καταργείται ο περιορισμός του 51% για ιδιοκτησία από γιατρούς εταιρείας ιατρείου, οδοντιατρείου, εργαστηρίου ή διαγνωστικού κέντρου. Καταργούνται, επίσης, οι περιορισμοί για την κατοχή μίας μόνον άδειας και της αδειοδότησης από τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο.

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την κατάργηση του ορισμού του ιατρείου και του πολυϊατρείου, ως χώρου αυτοτελούς και κατάλληλου για την παροχή αποκλειστικά ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Καταργείται η ιατρική εταιρεία ως εταιρεία – σημειώνουν – με αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών Υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εξομοιώνοντάς την πλήρως με τις πάσης φύσεως εμπορικές εταιρείες.

Με την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, καταργούνται όλες οι απαγορεύσεις του άρθρου 14 του πδ 84/2001, με τις οποίες τέθηκε το πλαίσιο και οι βασικές προδιαγραφές άσκησης της ιατρικής στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σε αντιδιαστολή με τις ιδιωτικές κλινικές.

Η εγκύκλιος ρυθμίζει διαφορετικά το ζήτημα της χορήγησης της άδειας λειτουργίας. Έτσι ενώ το άρθρο 35του ν.4025/11, που δημοσιεύτηκε δύο μέρες πριν, ρητά προβλέπει τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ιατρείου από τον Ιατρικό Σύλλογο, η εγκύκλιος θεωρεί την άδεια λειτουργίας καταργηθείσα και μάλιστα αναδρομικά από τις 2 Ιουλίου 2011, προβλέποντας επιπλέον διαφορετικές προθεσμίες εντός των οποίων πρέπει να δράσει η διοίκηση.

Ανάκληση

Ο ΙΣΑ ζητεί την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου, επιφυλασσόμενοι άλλως παντός νομίμου δικαιώματος προς πάσα κατεύθυνση, καθώς και άλλες ενέργειες σε συντονισμό με τους άλλους Ιατρικούς Συλλόγους και φορείς της χώρας

Χαρακτηρίζουν τον κ. Λοβέρδο ως 'αφερέγγυο και καθ΄υποτροπήν ψευδόμενο', καθώς: '...εν μέσω της κρίσης και την ώρα που καταρρέει η κυβέρνησή του, επιχειρεί με απίστευτη προχειρότητα να ολοκληρώσει το εργολαβικώς αναληφθέν έργο της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και της καθολικής παράδοσης του ευαίσθητου χώρου της Υγείας στους προνομιακούς υποστηρικτές του, που συγκροτούν το καρτέλ της Υγείας, γράφοντας στα κατώτερα των πολιτικών του υποδημάτων τον Έλληνα πολίτη και τον Έλληνα γιατρό...'.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr