• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Κάρτα προνομίων για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Εν μέσω οικονομικής κρίσης το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και ο δήμος Αθηναίων έδωσαν την αιγίδα τους σε μια σπουδαία ενέργεια που αφορά τα άτομα με διαβήτη στη χώρα μας.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και ο δήμος Αθηναίων έδωσαν την αιγίδα τους σε μια σπουδαία ενέργεια που αφορά τα άτομα με διαβήτη στη χώρα μας. 

Πρόκειται για μια εκπτωτική κάρτα, που θα προσφέρει σε όλα τα άτομα με διαβήτη μειωμένες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η κάρτα προνομίων για τα άτομα με διαβήτη, θα τεθεί σε ισχύ την 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Θα λειτουργεί με το σύστημα του barcode το οποίο είναι συμβατό με τα περισσότερα σημεία πώλησης της χώρας. 

Με την κίνησή τους αυτή, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προσφέρουν οικονομική ελάφρυνση στους διαβητικούς ασθενείς και δη σε αυτούς που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, οι οποίοι σε αντίθεση με τους ινσουλινοεξαρτώμενους ασθενείς, δεν έχουν πλήρη κάλυψη από τα Ασφαλιστικά Ταμεία για την αγορά των φαρμάκων. Μελέτη, η οποία διεξήχθη πρόσφατα, από επιστήμονες του Τομέα Οικονομικών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), δείχνει ότι με την πλήρη κάλυψη από τα Ασφαλιστικά Ταμεία των φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεγαλύτερο ποσοστό των διαβητικών ασθενών θα ακολουθούσε «κατά γράμμα» τη θεραπεία. 

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΛΟΔΙ Δημήτρης Συκιώτης, οι δικαιούχοι θα παραλαμβάνουν την κάρτα προνομίων με courier στο σπίτι τους, καταβάλλοντας μία συμβολική ετήσια συνδρομή της τάξεως των 3 ευρώ, η οποία θα καλύπτει τα έξοδα εκτύπωσης και πλαστικοποίησης της κάρτας. Στη συνέχεια, επιδεικνύοντας την κάρτα στα συμβεβλημένα καταστήματα, θα τους παρέχεται η έκπτωση που δικαιούνται βάσει της συμφωνίας με τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. 

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται για την κάρτα προνομίων από την ιστοσελίδα www. kartadiaviti.gr, την τηλεφωνική γραμμή 801 500 35 35 , η οποία θα λειτουργεί καθημερινά, τις ιστοσελίδες της ΕΛΟΔΙ (www. elodi. org) και των συμβεβλημένων με το πρόγραμμα εταιρειών. Επίσης, θα αναρτηθούν αφίσες στην είσοδο διαβητολογικών κέντρων και θα διανεμηθούν ενημερωτικά έντυπα στα διαβητολογικά ιατρεία. Παράλληλα, θα δημοσιευθούν καταχωρήσεις και αιτήσεις συμμετοχής στο περιοδικό «Σακχαρώδης Διαβήτης - Φροντίδα για Ολους». 

Ο διαβήτης είναι υπόθεση όλων
Σύμφωνα με τον πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) Γιώργο Πατούλη, ο διαβήτης είναι μία νόσος που μπορεί να χτυπήσει την πόρτα καθενός μας. Για αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. 
«Εμείς ως γιατροί αλλά και το σύνολο της κοινωνίας», τόνισε, «οφείλουμε να στηρίξουμε τους διαβητικούς ασθενείς και να συμβάλουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να διευκολύνουμε την καθημερινότητά των ασθενών αυτών. Αντίστοιχα, πρέπει να συμβάλουμε στην κοινωνική ευαισθητοποίηση μέσα από την ενημέρωση του κόσμου με στόχο την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη διάγνωση». 

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ο κ. Πατούλης, θεωρώ ότι η πρωτοβουλία για την έκδοση πανελλαδικά κάρτας προνομίων για όλους τους ασθενείς με Διαβήτη με ειδικές εκπτώσεις σε υπηρεσίες, είναι μία πολύ καλή κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση που θα συμβάλει καίρια στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Χωρισμένοι στα δύο οι διαβητικοί ασθενείς
Σε δύο κατηγορίες έχουν χωριστεί οι διαβητικοί ασθενείς: στους ινσουλινοεξαρτώμενους, οι οποίοι αποζημιώνονται πλήρως από τα Ασφαλιστικά Ταμεία για τη θεραπεία που ακολουθούν, και στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι τελευταίοι έχουν συμμετοχή 25% στην αγορά φαρμάκων. 

Μελέτη που παρουσίασε ο επιστημονικός συνεργάτης του Τομέα Οικονομικών Υγείας της ΕΣΔΥ Κώστας Αθανασάκης, δείχνει ότι η πλήρης κάλυψη του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στο κόστος θεραπείας, θα οδηγούσε σε αύξηση της συμμόρφωσής τους στη φαρμακευτική αγωγή. 

«Η εν λόγω παρέμβαση αποδεικνύεται οικονομικά αποτελεσματική επιστρέφοντας στους ασφαλιστικούς οργανισμούς σε ορίζοντα τριετίας 324,3 ευρώ ανά ασθενή», τόνισε ο κ.Αθανασάκης. 

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, ένας από τους βασικούς παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στη συμμόρφωση των ασθενών είναι το κόστος της θεραπείας και ειδικότερα της φαρμακευτικής αγωγής. Ιδίως στις περιπτώσεις των χρόνιων παθήσεων, η συμμετοχή του ασθενή στο κόστος της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης των απαραίτητων φαρμάκων, με δυσμενή αποτελέσματα τόσο στην κλινική πορεία του όσο και στις δαπάνες υγείας. 
Το συνολικό ετήσιο κόστος για τη διαχείριση της νόσου και των επιπλοκών της ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ (12% της συνολικής δαπάνης υγείας). 
Η εκτίναξη του κόστους του διαβήτη σε αυτά τα επίπεδα, εξήγησε ο κος Αθανασάκης, είναι αποτέλεσμα της ανάγκης για εντατική παρακολούθηση των ασθενών και κυρίως των αναγκών κατανάλωσης ιατρικής φροντίδας για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου. Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να εκδηλωθούν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα και ευθύνονται για το 55% της συνολικής δαπάνης. Η συχνότητα εμφάνισης των εν λόγω επιπλοκών αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον ανεπαρκή έλεγχο και διαχείριση της συγκέντρωσης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο αίμα. 

«Ο καλός έλεγχος της νόσου έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει χρονικά την εμφάνιση επιπλοκών στους διαβητικούς και κατά συνέπεια να μειώσει σημαντικά το κόστος της ασθένειας. Η συμμόρφωση του ασθενή στη φαρμακευτική αγωγή, θεωρείται ένας από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για τη καλή ρύθμιση της γλυκόζης αίματος», επισημαίνεται στη μελέτη. 

Ενας στους δέκα Ελληνες πάσχει από διαβήτη
Περισσότεροι από 1.000.000 διαβητικοί διαβιούν στην Ελλάδα. Έχει υπολογιστεί ότι το ποσοστό των ελλήνων πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται κάθε χρόνο με ποσοστό που αγγίζει το 4%. 

Οι προβλέψεις των ειδικών είναι δυσοίωνες, καθώς ο αριθμός των διαβητικών ατόμων αυξάνεται παγκοσμίως με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Πριν από μία δεκαετία οι ειδικοί υπολόγιζαν ότι το 2025 ο αριθμός των διαβητικών επρόκειτο να ανέλθει σε 330 εκατομμύρια. Σήμερα ζουν σε όλο τον πλανήτη 285 εκατομμύρια διαβητικοί, και οι νέοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 470 - 480 εκατομμύρια άτομα το 2025. 

Οι τέσσερις κανόνες για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη είναι ηκαθημερινή άσκηση, η σωστή διατροφή, η σταδιακή απώλεια βάρους και ηδιακοπή του καπνίσματος

Ο Διαβήτης σε αριθμούς
  • Περισσότερα από 285 εκατομμύρια άτομα με Διαβήτη ζουν σήμερα παγκοσμίως
  • Τα άτομα με Διαβήτη θα αποτελούν το 8% του πληθυσμού παγκοσμίως έως το 2030
  • Κάθε 10 δευτερόλεπτα, 2 άνθρωποι νοσούν από Διαβήτη
  • Κάθε 10 δευτερόλεπτα, 1 άνθρωπος χάνει τη ζωή του από αίτιο σχετικό με τον Διαβήτη
  • Ο Διαβήτης είναι 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως
  • Οι ηλικίες 40 - 59 ετών είναι αυτές που «απειλούνται» περισσότερο από το Διαβήτη
Πέντε βήματα για τη μείωση του κινδύνου
  • Απώλεια 5% - 7% του σωματικού βάρους
  • 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα (μισή ώρα κάθε μέρα)
  • Μείωση του κορεσμένου (ζωικού) λίπους
  • Αύξηση κατά τουλάχιστον 10% των φυτικών ινών της τροφής (με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια)
  • Μείωση των συνολικών θερμίδων που λαμβάνονται με το φαγητό

ΠΗΓΗ: health.in.gr