• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Πειραματικό εμβόλιο μειώνει δραστικά τη χοληστερόλη

Μια και μόνο ένεση μπορεί να μειώσει κατά δύο τρίτα την («κακή») LDL χοληστερόλη. Αυτό ανέφεραν ερευνητές κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που διεξάγεται στο Ορλάντο της Φλόριδας.

Μια και μόνο ένεση μπορεί να μειώσει κατά δύο τρίτα την («κακή») LDL χοληστερόλη. Αυτό ανέφεραν ερευνητές κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που διεξάγεται στο Ορλάντο της Φλόριδας.

Το νέο εμβόλιο για τη χοληστερόλη που αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Amgen αποτελείται από ένα αντίσωμα εργαστηρίου το οποίο βασίζεται σε μια ανθρώπινη πρωτεΐνη. Δρα θέτοντας εκτός δράσης μια πρωτεΐνη του οργανισμού η οποία αποτρέπει το ήπαρ από το να απομακρύνει την κακή χοληστερόλη από το αίμα.

Δοκιμή σε ανθρώπους

Το φάρμακο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους και όπως φάνηκε μείωσε τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης κατά 64% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο. Συγκεκριμένα η δοκιμή πρώιμου σταδίου περιελάμβανε 54 άνδρες και δύο γυναίκες ηλικίας 18 ως 45 ετών. Οι ερευνητές χορήγησαν την ένεση είτε ενδοφλεβίως είτε υποδορίως σε πέντε διαφορετικές δόσεις ενώ κάποιοι εθελοντές έλαβαν εικονική ένεση.

Η LDL χοληστερόλη ή λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας μπορεί να προκαλέσει μπλοκάρισμα των αρτηριών και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και η ενέσιμη θεραπεία βρίσκεται ακόμη σχετικώς μακριά από την ευρεία εφαρμογή της σε ασθενείς, θα μπορούσε κάποια ημέρα να αποτελέσει εναλλακτική για ασθενείς που δεν αποκρίνονται στα συμβατικά φάρμακα όπως οι στατίνες.

Αποτελεσματική η υψηλότερη δόση

Ο Δρ Κλάπτον Ντιάς που ηγήθηκε της κλινικής δοκιμής ανέφερε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ότι όταν το φάρμακο χορηγήθηκε στην υψηλότερη δόση του είχε επίδραση η οποία διήρκεσε περίπου έναν μήνα προτού η LDL χοληστερόλη αρχίσει να επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδά της. Σε χαμηλότερες δόσεις το εμβόλιο προσέφερε μικρότερα και πιο βραχυπρόθεσμα οφέλη.

Ο ερευνητής προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια δεύτερη δοκιμή στην οποία οι ασθενείς υποβάλλονται σε περισσότερες από μια ενέσεις που χορηγούνται σε διαστήματα είτε δύο εβδομάδων είτε ενός μήνα. Τα πρώτα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι με αυτό το μοτίβο χορήγησης τα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας έχουν διάρκεια.

«Ακόμη και αν το εμβόλιο αυτό κυκλοφορήσει στην αγορά οι στατίνες θα παραμείνουν ως πρώτης γραμμής θεραπεία. Παρά ταύτα υπάρχει σημαντική ανάγκη για περισσότερες θεραπείες ακόμη και αν οι στατίνες είναι αποτελεσματικές» σημείωσε ο Δρ Ντιάς.

Τα προβλήματα των στατινών

Σήμερα οι στατίνες αποτελούν τη βασική θεραπεία για την υψηλή χοληστερόλη, ωστόσο κάποιοι ασθενείς χρειάζεται να λαμβάνουν συνδυασμό τεσσάρων ή πέντε χαπιών προκειμένου να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άλλοι ασθενείς δεν μπορούν καν να λάβουν στατίνες σε τακτική βάση καθώς εμφανίζουν παρενέργειες όπως οι μυϊκοί πόνοι.

Η νέα δοκιμή που παρουσιάστηκε στο συνέδριο διεξήχθη σε υγιείς εθελοντές, ωστόσο η φαρμακευτική εταιρεία που βρίσκεται πίσω της αναμένεται να διεξαγάγει περαιτέρω μελέτες σε ασθενείς που αυτή τη στιγμή λαμβάνουν στατίνες για τον έλεγχο της χοληστερόλης τους.

ΠΗΓΗ:health.in.gr, ΒΗΜΑ Science