• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η ψυχολογία της γυναίκας στην κλιμακτήριο

Η εμμηνόπαυση είναι μία συναισθηματικά και υπαρξιακά σημαδιακή φάση στη ζωή της γυναίκας.

Είμαι 52 ετών και έχω εμμηνόπαυση. Αντιμετωπίζω πολλά ψυχοσωματικά συμπτώματα και δυσκολεύομαι να αντλήσω χαρά από την καθημερινότητά μου. Μήπως η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί την κατάθλιψη για μια γυναίκα;

Η εμμηνόπαυση είναι μία συναισθηματικά και υπαρξιακά σημαδιακή φάση στη ζωή της γυναίκας. Τα συνηθέστερα συμπτώματα που μια γυναίκα βιώνει είναι οι εξάψεις, η εφίδρωση, η ξηρότητα του κόλπου και η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, οι διαταραχές στον ύπνο και τα αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους, η κυκλοθυμία, η ευερεθιστότητα, οι διαταραχές στην συγκέντρωση και τη μνήμη και εν τέλει η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό. 

Η καταθλιπτική «ροπή» δεν εξηγείται αποκλειστικά και μόνο μέσα από το ορμονικό πρίσμα αλλά συνδέεται περισσότερο με τον τρόπο με τον οποίο η ίδια η γυναίκα μεταφράζει μέσα της και νοηματοδοτεί την περίοδο της εμμηνόπαυσης αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό. Στην διαδικασία αυτή συμβάλλουν αρνητικά:

· Οι συμβολικές και οι πραγματικές απώλειες στη ζωή της

· Η έλλειψη υποστηρικτικής σχέσης με έναν σύντροφο

· Η μη δυνατότητα απόκτησης παιδιού στο παρελθόν

· Η απομάκρυνση των παιδιών από την οικογενειακή εστία

· Η συνταξιοδότηση

· Η χαμηλή αυτοεκτίμηση

·Οι αρνητικές βαθιά ριζωμένες πίστεις της γυναίκας για την εμμηνόπαυση

Ο φόβος ενός συμβολικού «τέλους» μέσα της ξυπνάει: της θηλυκότητας, της νεότητας, της μητρότητας, της ηδονής, της ικανοποίησης από την ύπαρξη, της ίδιας της υπόθεσης της ζωής. 

Η εμμηνόπαυση ΔΕΝ σηματοδοτεί μία αναπηρία, μία ανεπάρκεια, ένα τέλος, αλλά μία εξελικτική φάση στην πορεία μίας γυναίκας ενώ η συμφιλίωση με αυτήν καθιστούν την γυναίκα «αλλιώς» «ζωντανή» «νέα» και «όμορφη».

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ Weekend