• Αθήνα 11854 Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 38
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η πολυφαρμακία προκαλεί στυτική δυσλειτουργία

Οι άνδρες που παίρνουν πολλά φάρμακα, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σεξουαλικά προβλήματα, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που διαπίστωσε ότι όσο αυξάνεται η λήψη των φαρμάκων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι άνδρες που παίρνουν πολλά φάρμακα, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σεξουαλικά προβλήματα, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που διαπίστωσε ότι όσο αυξάνεται η λήψη των φαρμάκων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ουρολόγο Δρ Νταϊάνα Λοντόνιο του Ιατρικού Κέντρου Kaiser Permanente του Λος Άντζελες, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Urology International, συμπέραναν ότι όσοι παίρνουν μέσα στη μέρα πάνω από δέκα φαρμακευτικά σκευάσματα, είναι 1,6 φορές πιο πιθανό να έχουν προβλήματα στύσης σε σχέση με όσους παίρνουν καθημερινά λιγότερα από δύο.

Η διαπίστωση αυτή ισχύει ακόμα και αν απομονωθούν άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία, όπως η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το κάπνισμα κ.α.

Οι ερευνητές συστήνουν στους γιατρούς, όταν αντιμετωπίζουν ασθενείς με τέτοιου είδους σεξουαλικά προβλήματα, να εξετάζουν τον παράγοντα πολυφαρμακία και να προσπαθούν να τον μειώσουν, αν είναι ιατρικά δυνατό. 

Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως επισημαίνουν, μερικές τυπικές αλλαγές στο στιλ ζωής, όπως η αλλαγή διατροφής και η συχνότερη σωματική άσκηση, μπορούν να αντικαταστήσουν τα φάρμακα και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο στυτικών προβλημάτων. 

Η έρευνα συμπεριέλαβε πάνω από 37.700 άνδρες ηλικίας 46-69 ετών. Από αυτούς, περίπου τρεις στους δέκα (ποσοστό 29%) βρέθηκαν να έχουν μέτρια έως σοβαρά προβλήματα στύσης. 

Τα φάρμακα που, κατά τους ερευνητές, φαίνεται να συσχετίζονται περισσότερο με τη συγκεκριμένη σεξουαλική δυσλειτουργία, είναι αυτά που αφορούν την υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος, τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά, καθώς και αυτά που μεταβάλλουν το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνης στον οργανισμό.

Περίπου το 60% των ασθενών του δείγματος έπαιρναν περισσότερα από τρία φάρμακα και το 25% τουλάχιστον δέκα, είτε συνταγογραφημένα από γιατρούς, είτε όχι. Όσο πιο πολλά και διαφορετικά φάρμακα έπαιρνε κανείς, τόσο φαινόταν να αυξάνεται η σοβαρότητα των σεξουαλικών προβλημάτων. 

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για ποιο λόγο και μέσω ποιού βιολογικού μηχανισμού συμβαίνει αυτό, αλλά θεωρούν πιθανό ότι παίζουν ρόλο οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφορετικών φαρμάκων. Μπορεί επίσης αρκετά από αυτά τα επιμέρους φάρμακα να έχουν μικρές επιπτώσεις στη στυτική λειτουργία, χωρίς κάτι τέτοιο όμως να αναγράφεται στις συνοδευτικές οδηγίες του φαρμάκου, αλλά, αν συνδυαστούν πολλά φάρμακα μαζί, η σεξουαλική επίπτωση είναι πλέον αισθητή.
ΠΗΓΗ:health.in.gr