• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Με πρωτόκολλα η συνταγογράφηση φαρμάκων από το Δεκέμβριο

Από τον επόμενο μήνα θα ισχύσουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Έτσι, οι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και του ΕΣΥ θα συνταγογραφούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ανά ασθένεια.

Από τον επόμενο μήνα θα ισχύσουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Έτσι, οι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και του ΕΣΥ θα συνταγογραφούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ανά ασθένεια.

Μάλιστα, οι γιατροί που συστηματικά παρεκκλίνουν από τις κατευθυντήριες γραμμές, θα πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώνουν τις επιλογές τους.

Η πρακτική αυτή, που είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό, αναμένεται να προάγει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών δεδομένου ότι περιορίζονται οι πιθανότητες λανθασμένης συνταγογράφησης.

Ταυτοχρόνως αποτελεί σημαντικό «όπλο» κατά της υπεσυνταγογράφησης και άρα κατά της αυξημένης φαρμακευτικής δαπάνης.

«Η ολοκλήρωση τους και η ολοκλήρωση των κλειστών νοσηλίων δημιουργεί επιτέλους για την πατρίδα μας τις προϋποθέσεις για ένα δημοσιονομικώς τακτοποιημένο, για ένα ανοιχτό και προσβάσιμο από όλους, για ένα καλοδιοικούμενο αυτή τη φορά και άρα λιγότερο διεφθαρμένο εθνικό σύστημα υγείας», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Σημειώνεται, ότι ο κεντρικός πυρήνας κάθε θεραπευτικού πρωτοκόλλου συνταγογράφησης είναι ένας αλγόριθμος που συμπεριλαμβάνει:

* Αρχικό φάρμακο επιλογής
* Δευτερεύοντα φάρμακα
* Εναλλακτικό τρόπο θεραπείας
* Σπάνιες περιπτώσεις
* Οι επιλογές αναγράφονται με την κοινόχρηστη ονομασία κάθε φαρμάκου (δραστική ουσία)

Μέχρι στιγμής, έχουν ολοκληρωθεί 160 θεραπευτικά πρωτόκολλα για 16 νοσολογικές κατηγορίες που όρισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), και έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας για την σύνταξη τους χρησιμοποιήθηκαν επικαιροποιημένες αντίστοιχες οδηγίες κρατών της ΕΕ και των ΗΠΑ, ενώ συνέβαλαν σημαντικά και οι αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες.

«Αυτή η προσπάθεια μπορεί πραγματικά μέσα στο επόμενο διάστημα να μας δώσει έναν κανόνα λειτουργίας της ιατρικής κοινότητας, του συνόλου των γιατρών της χώρας σε μια νέα εποχή. Αυτή που δεν θα μας βάζει πάλι στις υπερβολές της υπερσυνταγογράφησης, στις υπερβολές των εκτός ενδείξεων, στις υπερβολές της υπερπαραγωγής του ανθρώπινου δυναμικού», υπογράμμισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος.



Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr