• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Χωρίς διάγνωση ο πόνος στη μέση

Μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, «σφάχτης»: αυτά είναι μόνον μερικά από τα πολλά πρόσωπα του χρόνιου πόνου στη μέση με υποκείμενη νευροπαθητική προέλευση. Οι ασθενείς καταναλώνουν τα παυσίπονα το ένα μετά το άλλο για να σταματήσουν να υποφέρουν, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι αυτή δεν είναι η απάντηση.

Μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, «σφάχτης»: αυτά είναι μόνον μερικά από τα πολλά πρόσωπα του χρόνιου πόνου στη μέση με υποκείμενη νευροπαθητική προέλευση. Οι ασθενείς καταναλώνουν τα παυσίπονα το ένα μετά το άλλο για να σταματήσουν να υποφέρουν, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι αυτή δεν είναι η απάντηση.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την έρευνα «Back Pain», που πραγματοποιήθηκε σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα ο συγκεκριμένος τύπος χρόνιου πόνου στη μέση συχνά δεν διαγιγνώσκεται ή διαγιγνώσκεται εσφαλμένα,παρά το γεγονός ότι επηρεάζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έχει σημαντική επίδραση στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Είναι ενδεικτικό ότι περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες ασθενείς που ερωτήθηκαν υπέφεραν από χρόνιο πόνο στη μέση για πάνω από 6 μήνες και το 40% των ασθενών νιώθουν πόνο στη μέση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Οι ασθενείς αισθάνονται κουρασμένοι και πολλοί (45,5%) δηλώνουν ότι ο πόνος δυσκολεύει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, την παραγωγικότητά τους στην εργασία ακόμα και τις κοινωνικές και ερωτικές τους σχέσεις (27,3%). Σχεδόν οι μισοί, μάλιστα, ανησυχούν ότι ο χρόνιος πόνος επηρεάζει και την πνευματική τους υγεία ενώ και οι γιατροί σε πολύ μεγάλο ποσοστό (85%) θεωρούν ότι μπορεί να τους προκαλέσει κατάθλιψη.

Γενικά, ο νευροπαθητικός πόνος – που προκαλείται από τον τραυ­ματισμό και τη βλάβη των νεύ­ρων, εξαιτίας κάποιας ασθένειας ή τραύματος - θεωρείται μία από τις χρόνιες παθήσεις που ασκούν σωματική και ψυχολογική επίδραση στο ασθενή, δημιουργώντας τελικά ένα αναπόφευκτο οικονομικό πρόβλημα, που αποτελεί μια σημαντική πρόκληση και για τα συστήματα υγείας.

Ειδικότερα κατά μέσο όρο οι ασθενείς χρειάστηκε να ζητήσουν 5 μέρες αναρρωτική άδεια από την δουλειά τους κατά τη διάρκεια ενός χρόνου, εξαιτίας του πόνου στη μέση, ενώ δήλωσαν ότι μειώθηκε η παραγωγικότητα της εργασίας τους κατά μέσο όρο 32 επιπλέον μέρες. Παρά την δύσκολη σημερινή οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, 78,6% των ασθενών δήλωσαν ότι οι εργοδότες τους αντιμετώπισαν το πρόβλημα της υγείας τους με κατανόηση.

Καθυστερημένη διάγνωση

Όμως και παρά το γεγονός ότι ο πόνος στην πλάτη είναι κάθε άλλο παρά σπάνια πάθηση, η αντιμετώπισή του υστερεί σημαντικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 54% των ασθενών με χρόνιο πόνο στη μέση νευροπαθητικής προέλευσης δεν ζητούν ιατρική συμβουλή, γιατί θεωρούν ότι η κατάστασή τους δεν είναι αρκετά σοβαρή και το 66,7% λαμβάνουν παυσίπονα χωρίς συνταγή προκειμένου να καταπραΰνουν τον πόνο.

Αλλά ακόμη κι όταν απευθύνονται σε κάποιον ειδικό, κυρίως σε ορθοπαιδικό στην Ελλάδα, πάνω από το 50% των ασθενών έπρεπε να περιμένει ένα μήνα προκειμένου να γίνει η σωστή διάγνωση και να λάβει αποτελεσματική θεραπεία.

«Η απουσία διάγνωσης ή η εσφαλμένη διάγνωση του χρόνιου πόνου στη μέση νευροπαθητικής προέλευσης αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς έχει σημαντική αρνητική επίδραση στην καθημερινή ζωή του ατόμου. Ο χρόνιος πόνος στη μέση αντιμετωπίζεται πολλές φορές από τους θεράποντες ιατρούς ως μια τυπική πάθηση, παρά το γεγονός ότι θα αναγκάσει τον ασθενή σε πολλές επαναληπτικές επισκέψεις και πιθανές επιπλοκές», αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος, καθηγητής Ορθοπεδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής στο  «Αττικόν» και του Ορθοπεδικού Κέντρου Έρευνας & Εκπαίδευσης της Κλινικής.

Και συνεχίζει: «Η έμφαση της ενημέρωσης των ιατρών, των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών, σχετικά με τον συγκεκριμένο τύπο πόνου στη μέση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των ποσοστών σωστής διάγνωσης και στην αποτελεσματική θεραπεία, με αντίστοιχη βελτίωση της ποιότητας ζωή των ασθενών. Η επιτυχής έκβαση εξαρτάται από την αποτελεσματική επικοινωνία με τους ασθενείς μας, έτσι ώστε να κατανοήσουμε τον τύπο του πόνου από την πρώτη επίσκεψη. 

»Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας μια σειρά αποτελεσματικών μεθόδων διερεύνησης και σε συνδυασμό με την αυστηρή τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών, εμείς οι ιατροί έχουμε την ευθύνη να κάνουμε γρήγορα σωστή διάγνωση και σωστή θεραπεία, ώστε να ελαφρύνουμε τον ασθενή από τις συνέπειες του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου».


ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr