• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Προτεραιότητα του ΕΟΜ η προσπάθεια ανάπτυξης επαρκών Μονάδων Μεταμόσχευσης

Με αφορμή τα δυο ταυτόχρονα περιστατικά δωρεάς οργάνων από Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και σχετικά με τα προβλήματα που αφορούσαν την αδυναμία αξιοποίησης όλων των οργάνων σε εγχώριους ασθενείς, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) κ. Αναστάσιος Χατζής δηλώνει τα εξής.

Με αφορμή τα δυο ταυτόχρονα περιστατικά δωρεάς οργάνων από Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και σχετικά με τα προβλήματα που αφορούσαν την αδυναμία αξιοποίησης όλων των οργάνων σε εγχώριους ασθενείς, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) κ. Αναστάσιος Χατζής δηλώνει τα εξής.

‘Είναι απόλυτα προφανές ότι τους τελευταίους μήνες, έχουμε σαφή αύξηση των περιστατικών δωρεάς οργάνων από πολλά νοσοκομεία της χώρας μας. Το γεγονός αυτό, που οφείλεται στη συντονισμένη προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του ΕΟΜ και των νοσοκομείων μας, μόνο ικανοποίηση μπορεί να μας δημιουργήσει. Όμως, η σχεδόν καθημερινή και σχεδόν ταυτόχρονη λήψη και μεταμόσχευση οργάνων από τις χειρουργικές ομάδες των κλινικών μεταμοσχεύσεων της χώρα μας, αναδεικνύει προβλήματα και αδυναμίες, που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε κάτω από τις δύσκολες παρούσες συνθήκες.

Αν θα θέλαμε να κωδικοποιήσουμε τα προβλήματα αυτά, θα λέγαμε ότι οφείλονται κυρίως στην αδυναμία μεταμόσχευσης όλων των οργάνων στη χώρα μας, λόγω έλλειψης αντίστοιχων Μονάδων Μεταμόσχευσης και στην εξ αυτής αναγκαστική διάθεση μοσχευμάτων σε άλλες χώρες. Η εμπλοκή ξένων μεταμοσχευτικών ομάδων κάνει τη λήψη των οργάνων πιο σύνθετη, πιο χρονοβόρα και σίγουρα άδικη για τους Έλληνες ασθενείς, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΜ έχει φροντίσει, μέσω συμβάσεων που έχει συνάψει με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, να μεταμοσχεύονται Έλληνες σε κέντρα του εξωτερικού, βάσει ισοζυγίου προσφερθέντων οργάνων.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία 5 Μονάδες Μεταμόσχευσης νεφρού σε κρατικά πάντοτε νοσοκομεία και δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα νεφρικά μοσχεύματα ανεξαιρέτως μεταμοσχεύονται σε Έλληνες ασθενείς. Όμως η ύπαρξη μίας μόνο μονάδας μεταμόσχευσης ήπατος, μίας για καρδιά και καμίας πνευμόνων οδηγεί στην αναγκαστική διάθεση των προσφερόμενων μοσχευμάτων σε συνεργαζόμενους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Ως εκ τούτου, η προσοχή όλων μας θα πρέπει να στραφεί στην προσπάθεια ανάπτυξης επαρκών Μονάδων Μεταμόσχευσης για όλα τα όργανα, που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της χώρας μας. Ο ΕΟΜ εδώ και μήνες έχει θέσει την ανάπτυξη αυτή, μαζί με την αύξηση των δοτών οργάνων, ως πρώτη του προτεραιότητα και αγωνίζεται για την ταχεία ολοκλήρωσή της. Παράλληλα, εντείνει την προσπάθειά του για τον όσο το δυνατό καλύτερο συντονισμό και την απλοποίηση των διαδικασιών με τα μέσα που διαθέτει.

Είναι σίγουρο, ότι η συνεργασία και συλλογική λειτουργία Μονάδων Εντατικής, Μονάδων Μεταμόσχευσης και ΕΟΜ μας θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ.’

ΠΗΓΗ: iatronet.gr