Στο ΕΣΥ καταφεύγουν όλο και περισσότεροι οι Έλληνες. Η οικονομική κρίση έχει άμεση επίπτωση στη νοσηλευτική κίνηση των ιδιωτικών νοσοκομείων.
Στο ΕΣΥ καταφεύγουν όλο και περισσότεροι οι Έλληνες. Η οικονομική κρίση έχει άμεση επίπτωση στη νοσηλευτική κίνηση των ιδιωτικών νοσοκομείων.
Ενδεικτικό είναι ότι η συγκεκριμένη αγορά εμφανίζει κάμψη, έπειτα από μία δεκαετία συνεχούς ανάπτυξης, όπως προκύπτει από σχετική μελέτη της Hellastat.
Το 2010, η προσέλευση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας αυξήθηκε κατά 25%. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 στις μονάδες του ΕΣΥ νοσηλεύτηκαν 90.000 περισσότεροι ασθενείς σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Ο μέσος μηνιαίος αριθμός νοσηλευθέντων έφτασε τους 193.108 ασθενείς (αύξηση 8% από πέρυσι), ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2011 γίνονταν 39.826 χειρουργεία το μήνα (αύξηση 6,6%).
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μέρος της πτώσης στον ιδιωτικό τομέα οφείλεται και στη μείωση των τιμολογίων, λόγω του ανταγωνισμού και της απορρόφησης του ΦΠΑ 11% που επιβλήθηκε στα μέσα του 2010.
Αρνητικά επέδρασε και η νέα πολιτική στα ειδικά - προσθετικά υλικά και τα φάρμακα (επιβολή πλαφόν). Εκτιμάται ότι η αγορά θα υποχωρήσει περαιτέρω και το τρέχον έτος.
Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον έχει διαφοροποιήσει το στρατηγικό προσανατολισμό των εταιρειών:
Οι επιθετικές επενδύσεις του παρελθόντος έχουν παραχωρήσει τη θέση τους στην αμυντική τακτική, όπως μείωση δαπανών, χαμηλότερη τιμολόγηση, παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας που απευθύνονται σε εξειδικευμένες αγορές, υλοποίηση απαραίτητων επενδύσεων και διασφάλιση των απαιτήσεων έναντι των ασφαλιστικών ταμείων.
Δεν λείπει το ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασίες με ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και σχέδια για πιθανές συμπράξεις με το δημόσιο.
Στο χώρο των μαιευτηρίων, ο τιμολογιακός ανταγωνισμός κλιμακώθηκε από την είσοδο των 'Γαία' και 'Ρέα'.
Σε συνδυασμό με τη στασιμότητα των γεννήσεων, αυτό οδήγησε σε μείωση των περιθωρίων κερδοφορίας, αλλά η αναστολή λειτουργίας του 'Γαία' θα διαφοροποιήσει εκ νέου τα δεδομένα στην αγορά.
Βαλκάνια
Οι αναλυτές της Hellastat εκτιμούν ότι σημαντικές προοπτικές εξακολουθεί να προσφέρει η ανάπτυξη σε βαλκανικές χώρες.
Στις γειτονικές χώρες – σημειώνουν – οι δημόσιες υποδομές Υγείας βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο, ενώ τα πληθυσμιακά μεγέθη είναι πολύ μεγαλύτερα.
Η αγορά αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης μονάδων του ΕΣΥ. Μοχλό ανάπτυξης θα αποτελέσει και η περαιτέρω συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες.
Η επικείμενη συνένωση των τεσσάρων μεγαλύτερων κλάδων Υγείας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ) αναμένεται να συνεισφέρει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα μέσω ενιαίων διαδικασιών, τιμολογήσεων, απλοποίησης διαδικασιών.
Ανάλυση
Αναλύοντας τις οικονομικές καταστάσεις 113 εταιρειών (2008 – 2010), οι ειδικοί της Hellastat, επισημαίνουν τα εξής:
Ο συνολικός κύκλος εργασιών του δείγματος των 113 κλινικών το 2010 υποχώρησε κατά 12,8%, στα 1,35 δισ. ευρώ.
Επτά στις δέκα εταιρείες το τελευταίο έτος υπέστησαν υποχώρηση εσόδων, οδηγώντας τη μέση μεταβολή του δείγματος στο - 6,1%.
Το 58% των εταιρειών εμφάνισαν θετικά αποτελέσματα. Οι περισσότερες από αυτές (54%) υπέστησαν επιδείνωση των κερδών του προηγούμενου έτους.
Το περιθώριο μικτών αποτελεσμάτων υποχώρησε κατά 2 μονάδες στο 19,6%, συμπαρασύροντας έτσι τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ σε 9,3% και 1% αντίστοιχα.
Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε ελαφρώς σε 1,8 προς 1. Τα βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια αποτέλεσαν κατά μέσο όρο το 23,3% του Κύκλου Εργασιών.
Η αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων σημείωσε κάμψη από 15% σε 8,7%.
ΠΗΓΗ:iatronet.gr