Τα αντικαταθλιπτικά μερικές φορές χορηγούνται σε γυναίκες με προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, χωρίς ωστόσο αυτή η πρακτική να είναι πάντοτε αποτελεσματική. Αμερικανοί ερευνητές εξηγούν ότι η συμπτωματολογία κάθε γυναίκας καθορίζει και την αποτελεσματικότητας της αγωγής.
Τα αντικαταθλιπτικά μερικές φορές χορηγούνται σε γυναίκες με προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, χωρίς ωστόσο αυτή η πρακτική να είναι πάντοτε αποτελεσματική. Αμερικανοί ερευνητές εξηγούν ότι η συμπτωματολογία κάθε γυναίκας καθορίζει και την αποτελεσματικότητας της αγωγής.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια με επικεφαλής την Δρ Έλλεν Φριμαν χορήγησε σε ομάδα 447 γυναικών την δραστική ουσία σερτραλίνη για την αντιμετώπιση του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Όσες είχαν «ανάμεικτα» συμπτώματα (πολλαπλά σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα), είχαν και περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν βελτίωση.
Αντίθετα, οι γυναίκες με κυρίως σωματικά συμπτώματα δεν παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση, εκτός αν υπέφεραν από φούσκωμα ή ευαισθησία στο στήθος.
Η μελέτη
Πιο αναλυτικά, η μελέτη επανεξέτασε στοιχεία από τρεις κλινικές έρευνες στις οποίες με τυχαία επιλογή οι συνολικά 447 συμμετέχουσες είχαν πάρει σερτραλίνη ή εικονικό σκεύασμα (placebo). Η πλειοψηφία των γυναικών είχε σημαντικά σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Και διαπιστώθηκε τελικά ότι αυτές επωφελήθηκαν περισσότερο από το αντικαταθλιπτικό. Σχεδόν τα δύο τρίτα του δείγματος ανέφερε βελτίωση 50% των συμπτωμάτων σε τρεις εμμηνορρυσιακούς κύκλους, συγκριτικά με το 42% των γυναικών της ομάδας ελέγχου.
Πάντως, οι γυναίκες με «ανάμεικτα» συμπτώματα έπασχαν από την σοβαρότερη εκδοχή του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.
Όπως προαναφέρθηκε η σερτραλίνη ήταν λιγότερο αποτελεσματική στις γυναίκες με κυρίως σωματικά συμπτώματα (το 29% του δείγματος). Μόνο οι μισές γυναίκες είχαν 50% μείωση της συμπτωματολογίας, έναντι του 38% των γυναικών που πήραν placebo. Η διαφορά αυτή μπορεί να αποδοθεί και στην τύχη.
Όταν οι ερευνητές εστίασαν σε συγκεκριμένα συμπτώματα, διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο, όλα τα ψυχολογικά συμπτώματα ήταν πιθανότερο να βελτιωθούν με το αντικαταθλιπτικό. Δεν ίσχυε το ίδιο για τα σωματικά συμπτώματα (κεφαλαλγία, κόπωση, κράμπες και σωματικό άλγος). Εξαίρεση αποτέλεσαν το φούσκωμα και η ευαισθησία στο στήθος.
Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο
Πολλές γυναίκες υποφέρουν από πρήξιμο, ευαισθησία στο στήθος, κεφαλαλγία και συναισθηματικό στρες λίγο πριν την εμμηνορρυσία. Συχνά, μικρές αλλαγές όπως τροποποιήσεις στην διατροφή, γυμναστική και παυσίπονα (εκτός λίστας συνταγογράφησης) αρκούν για την αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο είναι τόσο σοβαρό που διαταράσσει την καθημερινότητα της γυναίκας και οι γυναικολόγοι αναγκάζονται να συνταγογραφήσουν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), μια γνωστή κατηγορία αντικαταθλιπτικών.
Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι επιβοηθητικά για ορισμένες γυναίκες με προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο ή προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή, μια σοβαρότερη εκδοχή του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου που αφορά ένα μικρό ποσοστό γυναικών. Όμως το 40% των γυναικών που κάνουν χρήση SSRIs τελικά δεν αποκομίζουν κάποιο όφελος.
«Υπάρχει μια τεράστια κλίμακα συμπτωμάτων του προεμμυνορρυσιακού συνδρόμου και μια επίσης τεράστια διακύμανση ως προς την σοβαρότητά τους. Η μελέτη αποδεικνύει ότι οι γυναίκες με κυρίως σωματικά συμπτώματα δεν αποκομίζουν οφέλη από την αντικαταθλιπτική θεραπεία. Εκτός από την σερτραλίνη, άλλα εγκεκριμένα σκευάσματα είναι η φλουοξετίνη και η παροξετίνη, ειδικά για την προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή», εξηγεί η Δρ Φριμαν.
Η ερευνήτρια επισημαίνει πάντως ότι πριν την λήψη οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής, οι γυναίκες σε συνεργασία με τον γιατρό τους θα πρέπει να σταθμίζουν τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους για την υγεία.
Οι SSRIs έχουν αρκετές παρενέργειες όπως πονοκέφαλος, ναυτία, προβλήματα ύπνου και σεξουαλικές επιπλοκές. Επίσης έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικού ιδεασμού, ειδικά σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι μια καλή εναλλακτική λύση για την διαχείριση των συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου είναι και τα αντισυλληπτικά χάπια. Αλλά, ακόμη, δεν έχει μελετηθεί σε βάθος η επίδρασή τους σε διαφορετικούς τύπους των συμπτωμάτων του συνδρόμου.
ΠΗΓΗ:health.in.gr