• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Πως επηρεάζει η κλιμακτήριος το σεξ;

Της Μυρσίνης Κωστοπούλου. Η εμμηνόπαυση είναι ένα σημαδιακό στάδιο-ορόσημο στη ζωή κάθε γυναίκας, το οποίο φέρνει αλλαγές στην ψυχική και την σωματική της σφαίρα.

Με την γυναίκα μου είμαστε μαζί 20 χρόνια και, ενώ την αγαπώ, σεξουαλικά δεν με ελκύει πλέον. Περνάει κλιμακτήριο και έχει χάσει την διάθεσή της για σεξ. Εγώ διατηρώ μια έντονη λίμπιντο, ενίοτε με φαρμακευτική υποστήριξη, και δεν ξέρω τι να κάνω.

Η εμμηνόπαυση είναι ένα σημαδιακό στάδιο-ορόσημο στη ζωή κάθε γυναίκας, το οποίο φέρνει αλλαγές στην ψυχική και την σωματική της σφαίρα. 

Η πτώση της ερωτικής διάθεσης οφείλεται καταρχήν σε ορμονικές αλλαγές. Συχνά νιώθει ότι το σεξ είναι καταναγκασμός, προσπαθεί να αποφύγει την ερωτική πράξη και σταματά να νιώθει ερωτική. 

Σε αυτό συμβάλλει και η ξηρότητα του κόλπου, χαρακτηριστικό σύμπτωμα του χρόνου, που αφενός της δημιουργεί πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, αφετέρου την βυθίζει σε μια συμβολική απώλεια – του ερωτισμού και της νεότητάς της. 

Στα πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης οι αλλαγές αυτές παρουσιάζονται στις περισσότερες γυναίκες, ιδιαίτερα σε εκείνες οι οποίες δεν είναι ψυχολογικά προετοιμασμένες για τις αλλαγές που επιφέρει η κλιμακτήριος. 

Η γυναίκα φοβάται ότι αν δεν ενδώσει ερωτικά στον άνδρα της, εκείνος θα αναζητήσει αλλού ικανοποίηση, με αποτέλεσμα συχνά να κάνει έρωτα παρά τη θέλησή της, υποκρινόμενη ότι η πράξη την ευχαριστεί. Στην πραγματικότητα, όμως, φοβάται. 

Αν η γυναίκα σας είναι έτοιμη να δεχθεί ότι η μείωση της ερωτικής διάθεσης είναι μια φυσιολογική αλλαγή και ότι αυτό δεν την καταδικάζει ως γυναίκα, ούτε την ερωτική της υπόσταση ούτε τον βαθμό ικανοποίησης που μπορεί να αντλήσει από την σεξουαλική πράξη, τότε θα υπερβεί τις όποιες ματαιώσεις καραδοκούν. 

Εσείς, οφείλετε να σεβαστείτε την μεταβατική αυτή περίοδο και να μην στρέφεστε με ευκολία σε γυναίκες νεότερης ηλικίας, ούτε να την ενοχοποιείτε για την ερωτική της «απώλεια». Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι καταστροφικό για την αυτοεκτίμησή της. 

Προσπαθήσετε να μην την πιέζετε να κάνετε έρωτα, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπετε την προσπάθεια, και να την βλέπετε πάνω από όλα ως γυναίκα που όπως κάθε άνθρωπος, χρειάζεται τον θαυμασμό και το ενδιαφέρον σας.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ Weekend