• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Κίνδυνος ισχαιμικού επεισοδίου από την αύξηση των παλμών της καρδιάς

Οι άνθρωποι που, σε διάστημα μιας δεκαετίας, εμφανίζουν αύξηση στον αριθμό των παλμών της καρδιάς τους σε φάση ηρεμίας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμικό επεισόδιο...

Οι άνθρωποι που, σε διάστημα μιας δεκαετίας, εμφανίζουν αύξηση στον αριθμό των παλμών της καρδιάς τους σε φάση ηρεμίας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμικό επεισόδιο, αλλά και από άλλες αιτίες, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική έρευνα, που αναδεικνύει για πρώτη φορά ότι δεν αρκεί να έχει κανείς υπό έλεγχο τους παλμούς του, πρέπει αυτό να συμβαίνει και σε βάθος χρόνου. 

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τροντχάιμ, με επικεφαλής τον Δρ Ούρλικ Γουίσλοφ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association (JAMA), μελέτησαν περίπου 30.000 άνδρες και γυναίκες που δεν είχαν κάποιο γνωστό καρδιαγγειακό πρόβλημα. Στη διάρκεια 12 ετών, περίπου 3.000 άτομα πέθαναν, από τους οποίους 975 από καρδιαγγειακή πάθηση και 388 ειδικότερα από ισχαιμικό επεισόδιο. 

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι είχαν κάτω από 70 παλμούς το λεπτό στην αρχή της έρευνας, αλλά μετά από 12 χρόνια είχαν αυξηθεί οι καρδιακοί παλμοί τους σε πάνω από 85 (πάντα σε κατάσταση ηρεμίας), είχαν 90% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμικό επεισόδιο (έμφραγμα) σε σχέση με όσους και στις δύο μετρήσεις, παρά τη διαφορά των 12 ετών, είχαν πάντα κάτω από 70 παλμούς. Αυτό το αυξημένο ποσοστό κινδύνου ισοδυναμεί με εννέα επιπλέον θανάτους ανά 10.000 ανθρώπους ετησίως. 

Επίσης, τα άτομα που οι παλμοί τους αυξήθηκαν πάνω από 15 μονάδες μέσα στη 12ετία, εμφάνιζαν κατά 50% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία. 

Όσοι είχαν αρχικά 70-85 παλμούς και μετά από 12 έτη είχαν πάνω από 85, δηλαδή είχαν κάπως μικρότερη διαχρονική αύξηση στο ρυθμό της καρδιάς τους, είχαν κατά μέσο όρο 80% αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Από την άλλη, η διαχρονική μείωση των παλμών μέσα στα 12 χρόνια της έρευνας δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου. 

Υπάρχουν ενδείξεις από προηγούμενες μελέτες ότι η ύπαρξη υψηλών καρδιακών παλμών σε φάση ηρεμίας (και όχι κατά την σωματική κόπωση ή το ψυχικό στρες) σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Έως τώρα ήταν άγνωστο αν η αύξηση των παλμών της καρδιάς με το πέρασμα του χρόνου αποτελεί επίσης παράγοντα αυξημένου κινδύνου, κάτι που η νέα έρευνα δείχνει πως όντως συμβαίνει. 

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι «τα νέα στοιχεία ενισχύουν την υπόθεση πως ο υψηλός αριθμός καρδιακών παλμών σε φάση ηρεμίας μπορεί να αποτελεί σημαντικό προγνωστικό δείκτη για ισχαιμική καρδιοπάθεια και γενικότερα για τη θνησιμότητα», αν και τόνισαν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες πάνω στο ζήτημα. Όπως είπαν, το θέμα είναι σημαντικό γιατί θα μπορούσαν να εντοπισθούν πολλοί άνθρωποι που εν αγνοία τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο, ώστε να λάβουν προληπτικά μέτρα προφύλαξης για την καρδιά τους.

ΠΗΓΗ:health.in.gr, ΑΠΕ