• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη σκληραίνει τις αρτηρίες των παιδιών

Τα παιδιά γυναικών που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη έχουν σημαντικά σκληρότερες και πυκνότερες αρτηρίες, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα παιδιά γυναικών που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη έχουν σημαντικά σκληρότερες και πυκνότερες αρτηρίες, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα πιο σκληρά τοιχώματα των αρτηριών μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει παχυσαρκία και καρδιοπάθεια.

Ολλανδοί ερευνητές μελέτησαν 259 παιδιά για να καθορίσουν την επίδραση του καπνίσματος στη σκληρότητα της καρωτίδας και στην ελαστικότητά της.

Παιδιά γυναικών που κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη είχαν σημαντικά σκληρότερες και πιο άκαμπτες αρτηρίες στην ηλικία των 5 ετών σε σύγκριση με παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν είχαν καπνίσει.

Οι αρτηρίες ήταν πιο σκληρές στα παιδιά των οποίων και οι 2 γονείς κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη.

Σε παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν είχαν καπνίσει στην εγκυμοσύνη αλλά ξανάρχισαν μετά τη γέννησή τους το κάπνισμα, οι αρτηρίες δεν φάνηκε να είναι σκληρότερες.

Τα παιδιά αξιολογήθηκαν με υπέρηχους στις 4 εβδομάδες και στην ηλικία των 5 ετών. Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη ορίστηκε ως κάπνισμα τουλάχιστον ενός τσιγάρου την ημέρα για τη διάρκεια ολόκληρης της εγκυμοσύνης.

Τα στοιχεία για το κάπνισμα αποκτήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έκθεση των παιδιών στο κάπνισμα των γονέων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει από νωρίς τη δομή και λειτουργία των αρτηριών.

Επιπλέον, υπήρχε θετική τάση μεταξύ του αριθμού των τσιγάρων που κάπνιζαν γυναίκες στην εγκυμοσύνη και της αρνητικής αγγειακής υγείας, εύρημα που ενισχύει την αξιοπιστία ότι το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με την αγγειακή βλάβη του παιδιού.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Pediatrics.’

ΠΗΓΗ: iatronet.gr, Pediatrics