• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Έρευνα: Όσοι αγαπούν το κόκκινο κρέας έχουν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου των νεφρών

Άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου των νεφρών, υποδεικνύει μεγάλη αμερικανική έρευνα.

Άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου των νεφρών, υποδεικνύει μεγάλη αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενήλικες μέσης ηλικίας που κατανάλωναν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο νεφρού σε σχέση με όσους κατανάλωναν το λιγότερο.

Μεγαλύτερη πρόσληψη χημικών ουσιών που βρέθηκαν σε ψητό κρέας ή μπάρμπεκιου συνδέθηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο, ανέφεραν στο περιοδικό ‘American Journal of Clinical Nutrition’.

Ο Dr. Mohammed El-Faramawi, του University of North Texas Health Science Center στο Fort Worth, που έχει μελετήσει τη διατροφή και τον κίνδυνο καρκίνου νεφρού αλλά δεν έλαβε μέρος στην έρευνα’ δήλωσε ότι το κόκκινο κρέας είναι σημαντική πηγή σιδήρου και έχει πρωτεΐνη. Δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να σταματήσουν να καταναλώνουν κόκκινο κρέας οι άνθρωποι επειδή υπάρχει σχέση μεταξύ του κόκκινου κρέατος και του καρκίνου των νεφρών. Αντίθετα, η κατανάλωση περιορισμένης ποσότητας κρέατος ενώ ακολουθούνται διατροφικές συστάσεις είναι καλή ιδέα, δήλωσε.

Ο El-Faramawi, πρόσθεσε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε μεγάλες ποσότητες ακόμα και αν δεν οδηγεί απαραίτητα σε καρκίνο των νεφρών, αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Προηγούμενες έρευνες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ κόκκινου κρέατος και καρκίνου των νεφρών είχαν μεικτή εικόνα, σύμφωνα με την Carrie Daniel, από το National Cancer Institute στο Rockville.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία σχεδόν 500.000 ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω, που ρωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες, περιλαμβανομένης της κατανάλωσης κρέατος και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για 9 χρόνια.

Εκείνο το διάστημα, περίπου 1.800 από αυτούς- λιγότερο από μισό τοις εκατό- διαγνώστηκαν με καρκίνο του νεφρού.

Όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κράτος είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο νεφρού σε σχέση με όσους κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες.

Αυτό ίσχυε αφού ελήφθησαν υπόψη άλλες πλευρές διατροφής και τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου, όπως ηλικία, φυλή, κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ και άλλες παθήσεις όπως υπέρταση και διαβήτης.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν σε περισσότερο συχνά είδη καρκίνου των νεφρών, ανακάλυψαν ότι η σχέση μεταξύ κόκκινου κρέατος και καρκίνου ήταν ισχυρότερη για τους θηλώδεις καρκίνους του νεφρού.

Όσοι κατανάλωναν το περισσότερο καλοψημένο ψητό κρέας ή μπάρμπεκιου είχαν επίσης επιπλέον κίνδυνο για καρκίνο νεφρού σε σύγκριση με όσους δεν μαγείρευαν πολύ κόκκινο κρέας με αυτόν τον τρόπο.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή το μαγείρεμά του με ορισμένο τρόπο προκαλεί καρκίνο νεφρού. Και ο, El-Faramawi υπέδειξε ότι ορισμένοι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας δεν θα εμφανίσουν καρκίνο, ενώ άλλοι που μόλις καταναλώνουν θα εμφανίσουν.

Η Daniel, δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί το κόκκινο κρέας μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με ορισμένα είδη καρκίνου των νεφρών και όχι άλλα. Ωστόσο, επί του παρόντος, χημικές ουσίες που σχετίζονται με τον τρόπο μαγειρικής του κρέατος μπορεί να μειωθούν αποφεύγοντας την άμεση έκθεση του κρέατος σε ανοιχτή φλόγα ή ζεστή μεταλλική επιφάνεια, μειώνοντας το χρόνο μαγειρικής και χρησιμοποιώντας φούρνο μικροκυμάτων για να μαγειρευτεί μερικώς το κρέας πριν την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Κατέληξε ότι τα ευρήματα στηρίζουν τις διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου που ανακοινώθηκαν από την American Cancer Society-περιορισμένη πρόσληψη κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος και –προετοιμασία του με άλλες μεθόδους όπως βράσιμο.

ΠΗΓΗ: American Journal of Clinical Nutrition, iatronet.gr