• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Οδηγίες προς τις γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους PIP

Σε 40 ανέρχονται οι Ελληνίδες στις οποίες έχουν εμφυτευθεί 'ύποπτα' εμφυτεύματα στήθους της γαλλικής εταιρείας PIP.

Σε 40 ανέρχονται οι Ελληνίδες στις οποίες έχουν εμφυτευθεί 'ύποπτα' εμφυτεύματα στήθους της γαλλικής εταιρείας PIP.

Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τη διαπίστωση πως έχουν εισαχθεί στη χώρα μας 474 εμφυτεύματα. Ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς είναι πιθανό κάποιες γυναίκες να έχουν υποβληθεί σε επέμβαση στο εξωτερικό. Στην αγορά διατέθηκαν 105, σε 2 κλινικές, 5 γιατρούς και 4 ασθενείς. Τελικά χρησιμοποιήθηκαν 80 τεμάχια που αντιστοιχούν σε 40 γυναίκες.

Συστάσεις προς τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε εμφύτευση αναλόγων μοσχευμάτων, δίνουν την Πέμπτη ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Γιάννης Τούντας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, κ. Απόστολος Μανδρέκας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην Ελλάδα δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα κάποιο ανεπιθύμητο συμβάν από τυχόν ρήξη του εμφυτεύματος.

Ο ΕΟΦ έχει ενημερώσει τα Τμήματα Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής των δημόσιων και ιδιωτικών κλινικών να παρακολουθούν τακτικά τους ασθενείς στους οποίους είχαν ήδη τοποθετήσει τα εν λόγω εμφυτεύματα, προκειμένου να εξετάσουν αν υπάρχουν στοιχεία για οποιοδήποτε κίνδυνο για την υγεία τους, σχετιζόμενο με την ρήξη του εμφυτεύματος και στην περίπτωση αυτή να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.

Οι ειδικοί του Οργανισμού συνιστούν στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αναδόμησης στήθους κατά το παρελθόν και κυρίως πριν την ανάκληση του συγκεκριμένου προϊόντος, να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες και τις κατάλληλες οδηγίες.

Συστάσεις

Ο Γαλλικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστά:

Κάθε γυναίκα με εμφυτεύματα PIP να υποβληθεί σε κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα σε χρονική απόσταση όχι μεγαλύτερη των 6 μηνών.

Στην περίπτωση ρήξης ή υποψίας ρήξης ενός εμφυτεύματος να γίνεται αποεμφύτευση και των δύο προθέσεων.

Οι Γάλλοι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι η επαφή με τον χειρουργό είναι μια ευκαιρία να συζητηθεί μια πιθανή αποεμφύτευση χωρίς κλινικά σημεία επιδείνωσης των εμφυτευμάτων.

Οι γυναίκες θα σκεφθούν την πιο κατάλληλη στάση σύμφωνα με την προσωπική τους κατάσταση, τα συναισθήματά τους, την ηλικία των εμφυτευμάτων και τις προσδοκίες τους στο αισθητικό επίπεδο.

Για γυναίκες που στρέφονται στην αποεμφύτευση των PIP εμφυτευμάτων τους, δεν προτείνεται κάποια ειδική παρακολούθηση (follow-up).

Αφαίρεση

Ο κ. Τιμοσίδης διευκρίνησε ότι οι γυναίκες που έχουν τα εν λόγω εμφυτεύματα θα υποβληθούν σε δωρεάν αφαίρεση από τους πλαστικούς χειρουργούς που τα τοποθέτησαν.

Το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να καλυφθεί η αντικατάσταση σε γυναίκες οι οποίες είχαν υποβληθεί σε μαστεκτομή.

 

ΠΗΓΗ:iatronet.gr