Σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κατεργασμένου κρέατος, όπως μπέικον και λουκάνικα, με τον καρκίνο στο πάγκρεας. Δήλωσαν ότι η κατανάλωση επιπλέον 50γρ. κατεργασμένου κρέατος (περίπου ένα λουκάνικο), καθημερινά, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 19%.
Σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κατεργασμένου κρέατος, όπως μπέικον και λουκάνικα, με τον καρκίνο στο πάγκρεας. Δήλωσαν ότι η κατανάλωση επιπλέον 50γρ. κατεργασμένου κρέατος (περίπου ένα λουκάνικο), καθημερινά, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 19%.
Ωστόσο η πιθανότητα εμφάνισης του σπάνιου καρκίνου παραμένει χαμηλή.
Το World Cancer Research Fund, υπέδειξε ότι η σχέση ενδεχομένως οφείλεται στην παχυσαρκία.
Η κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος έχει ήδη συνδεθεί με τον καρκίνο του εντέρου.
Η καθηγήτρια Susanna Larsson, που πραγματοποίησε την έρευνα, στο Karolinska Institute, δήλωσε ότι η σχέση με άλλα είδη καρκίνου είναι αρκετά αντιφατική. Πρόσθεσε ότι είναι γνωστό πως η κατανάλωση κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και πως δεν είναι τόσο γνωστό για άλλα είδη καρκίνου.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό 'British Journal of cancer', ανέλυσε στοιχεία 11 δοκιμών και 6.643 ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος. Ανακάλυψε ότι η κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας. Ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 19% για κάθε 50γρ. που προσθέτει κάποιος στην καθημερινή διατροφή. Τα επιπλέον 100γρ. αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 38%.
Η καθηγήτρια Larsson, δήλωσε ότι ο καρκίνος του παγκρέατος έχει φτωχά ποσοστά επιβίωσης. Εκτός από την έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντικό να κατανοούμε τι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου. Συνιστά την κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος.
Το Cancer Research ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας ήταν σχετικά μικρός, 1 στους 77 άντρες και 1 στις 79 γυναίκες. Η Sara Hiom, δήλωσε ότι η ετυμηγορία εκκρεμεί σχετικά με το αν το κρέας αποτελεί οριστικά παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο στο πάγκρεας και χρειάζονται μεγαλύτερες έρευνες για να το επιβεβαιώνουν, αλλά η νέα ανάλυση υποδεικνύει ότι το κατεργασμένο κρέας μπορεί να παίζει ρόλο.
Ωστόσο σημείωσε ότι το κάπνισμα αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου.
ΠΗΓΕΣ: British Journal of cancer, iatronet.gr