Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και τώρα Κινέζοι ερευνητές πιστεύουν ότι γνωρίζουν την αιτία.
Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και τώρα Κινέζοι ερευνητές πιστεύουν ότι γνωρίζουν την αιτία.
3 ουσίες που περιέχονται στον καφέ φαίνεται πως μπλοκάρουν την τοξική συσσώρευση πρωτεΐνης που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη 2.
Ο ερευνητής Kun Huang, του Huazhong University of Science & Technology, δήλωσε ότι ανακάλυψε 3 σημαντικές ουσίες του καφέ που μπορούν να αντιστρέψουν την τοξική διαδικασία και να εξηγήσουν γιατί η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη 2.
Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι άνθρωπο που καταναλώνουν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 50% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Όταν συσσωρεύονται αποθέματα της πρωτεΐνης HIAPP μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο κυττάρων στο πάγκρεας, δήλωσε ο Huang.
Οι Κινέζοι ερευνητές εξέτασαν 3 κύρια ενεργά συστατικά στον καφέ και την επίδρασή τους στο μπλοκάρισμα της τοξικής συσσώρευσης της πρωτεΐνης.
- Καφείνη
- Καφεϊκό οξύ (CA)
- Χλωρογενικό οξύ (CGA)
Εξέθεσαν την hIAPP σε καφέ και ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη, το καφεϊκό οξύ και το χλωρογενικό οξύ κατέστειλαν τη δημιουργία τοξικής hIAPP αμυλοειδούς και προστάτευσαν τα κύτταρα του παγκρέατος, δήλωσε ο Huang.
Και οι 3 είχαν επίδραση. Ωστόσο το καφεϊκό οξύ ήταν το καλύτερο. Η καφεΐνη ήταν η λιγότερο καλή από τα 3.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο ντεκαφεϊνέ δρα επίσης στη μείωση του κινδύνου. Στον καφέ χωρίς καφεΐνη τα ποσοστά στο περιεχόμενο καφεϊκού οξέως και χλωρογενικού οξέως είναι ακόμα μεγαλύτερα, ενώ το επίπεδο καφεΐνης είναι μειωμένο σε μεγάλο βαθμό.
Ο Huang δήλωσε ότι περιμένει ότι ο ντεκαφεϊνέ έχει τουλάχιστον ίδια ή ακόμα μεγαλύτερη θετική επίδραση σε σύγκριση με τον καφέ.
Σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από διαβήτη, δηλώνει, αρκετές έρευνες υποδεικνύου ότι ο ντεκαφεϊνέ είναι καλύτερος για αυτούς από τον κανονικό καφέ.
Η Vivian Fonseca, του Tulane University, στη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε ότι η εξήγηση του μειωμένου κινδύνου διαβήτη 2 στους καταναλωτές καφέ αποτελεί συνεχιζόμενη προσπάθεια.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί πιθανοί μηχανισμοί για την εξήγηση της σχέσης. Οι Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν έναν καινούργιο.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο. Επόμενο βήμα είναι να πραγματοποιηθούν έρευνες σε ζώα, δηλώνει. Θα ακολουθήσουν έρευνες σε ανθρώπους.
Ο Joe Vinson, PhD, του πανεπιστημίου του Scranton, επίσης επισκόπησε τα ευρήματα. Δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως ο καφές μπορεί να προλάβει τον διαβήτη τύπου 2 και αυτός μπορεί να είναι ένας από τους τρόπους, δηλώνει για τη νέα έρευνα προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι.
Ωστόσο οι συγκεντρώσεις των συστατικών του καφέ που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα φαίνονται πολύ υψηλότερες σε σχέση με αυτές που θα έπαιρνε ο οργανισμός από τη φυσιολογική κατανάλωση καφέ, δήλωσε ο Vinson.
Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Agricultural and Food Chemistry.’
Πηγές: ‘Journal of Agricultural and Food Chemistry', iatronet.gr