• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Καρδιολογικά προβλήματα συνεπάγεται το χαμηλό ανάστημα

Οι άνδρες με χαμηλό ανάστημα είναι πιθανότερο να εμφανίσουν καρδιολογικά προβλήματα, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που είναι ψηλοί, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Cardiology.

Οι άνδρες με χαμηλό ανάστημα είναι πιθανότερο να εμφανίσουν καρδιολογικά προβλήματα, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που είναι ψηλοί, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Cardiology.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δρ Λικ Τζόις επισημαίνουν ότι το ψηλό ανάστημα δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη προστασία της καρδιάς, καθώς μπορεί να υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως κάποιος βιολογικός παράγοντας, όπως η απόσταση της καρδιάς από ορισμένες αρτηρίες και αιμοφόρα αγγεία, αποτελεί πλεονέκτημα για τους ψηλούς ανθρώπους, καθώς μειώνει το στρες που υφίσταται ο καρδιακός μυς. 

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 22.000 άτομα και είχαν συλλέξει σε ορίζοντα 22 ετών, κατά μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού το 7% των συμμετεχόντων εμφάνισε καρδιολογικά προβλήματα. 

Η επεξεργασία των δεδομένων αποκάλυψε ότι οι ψηλοί άνδρες είχαν 24% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιολογικά προβλημάτων, συγκριτικά με τους κοντούς.

Ο Δρ Τζόις εξηγεί ότι «οι παιδικές μολύνσεις ίσως εμπόδισαν την ανάπτυξη του ύψους ορισμένων ατόμων και παράλληλα συνέβαλαν στη σταδιακή δημιουργία πλακών στις αρτηρίες τους. Μπορεί όμως επίσης το ίδιο το ύψος να αποτελεί από μόνο του ένα αυτόνομο παράγοντα καρδιολογικού κινδύνου. 

Ένας ψηλότερος ανθρώπινος σκελετός πιθανώς διευκολύνει το αίμα να κυκλοφορεί στην καρδιά με τρόπο που επιφέρει μικρότερο στρες. Όμως, μόνο μελλοντικές έρευνες θα μπορέσουν να ρίξουν περισσότερο φως στη σχέση ύψους-καρδιάς.» 

Σε κάθε περίπτωση, η νέα μελέτη δείχνει ότι -πέρα από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιά, όπως η παχυσαρκία, η αρτηριακή πίεση του αίματος και ο διαβήτης- υπάρχουν και άλλες παράμετροι, όπως το ύψος, που θα έπρεπε να συνυπολογίζονται.

Πάντως, οι ερευνητές σπεύδουν να καθησυχάσουν τους έχοντες χαμηλό ανάστημα διευκρινίζοντας ότι «η νέα μελέτη δεν καταλήγει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα για το κατά πόσο το ύψος καθεαυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάτι παθολογικό».

ΠΗΓΗ:health.in.gr, ΑΠΕ