Οι ενήλικες καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στοματικής υγείας σε σχέση με τους πρώην καπνιστές, ανακάλυψαν ερευνητές από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νόσων, των ΗΠΑ.
Οι ενήλικες καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στοματικής υγείας σε σχέση με τους πρώην καπνιστές, ανακάλυψαν ερευνητές από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νόσων, των ΗΠΑ.
Σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ, οι καπνιστές έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν στοματικές παθήσεις, όπως καρκίνο στόματος, παθήσεις των ούλων και των δοντιών.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι οι καπνιστές μεταξύ 18 και 64 ετών είναι σχεδόν 1,5 φορές πιθανότερο σε σχέση με πρώην καπνιστές και περισσότερο από 2 φορές σε σχέση με ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ να έχουν 3 ή περισσότερα προβλήματα στοματικής υγείας.
Η έρευνα έδειξε ότι αν και οι καπνιστές ήταν περισσότερο πιθανό να αναγνωρίζουν τη σημασία των θεμάτων στοματικής υγείας, είχαν λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με πρώην καπνιστές ή ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ να επισκεφτούν οδοντίατρο για υπάρχον πρόβλημα. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να μην έχουν επισκεφτεί οδοντίατρο για περισσότερο από 5 χρόνια ή καθόλου.
Η κύρια αιτία που οι καπνιστές δήλωσαν ότι απέφευγαν τον οδοντίατρο ήταν ότι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την αγωγή. Η έρευνα έδειξε ότι το κόστος ήταν η πρώτη αιτία που ενήλικες με προβλήματα στοματικής υγείας δεν επισκέφτηκαν οδοντίατρο σε διάστημα 6 μηνών. Περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές είτε δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά είτε δεν είχαν ασφάλεια. Το ίδιο ίσχυε για το 36% των πρώην καπνιστών, καθώς και το 35% των ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ.
Η έρευνα τόνισε ότι οι μελέτες από καιρό δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του καπνού και της στοματικής νόσου. Επιπλέον, προβλήματα στοματικής υγείας θα μπορούσαν να αποτελούν προειδοποίηση για ανάπτυξη σοβαρών παθήσεων, όπως ο διαβήτης, HIV, καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η έρευνα, της Barbara Bloom και των συνεργατών της, δημοσιεύεται στο NCHS Data Brief.
ΠΗΓΗ: Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νόσων, iatronet.gr