• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Bloomberg: Επικίνδυνο μικρόβιο στο 'Λαϊκό'

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση που μετέδωσε το δίκτυο Bloomberg, σύμφωνα με την οποία ασθενείς με λευχαιμία έχασαν τη ζωή τους στο 'Λαϊκό' νοσοκομείο, αφού προσβλήθηκαν από πολυανθεκτικό μικρόβιο.

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση που μετέδωσε το δίκτυο Bloomberg, σύμφωνα με την οποία ασθενείς με λευχαιμία έχασαν τη ζωή τους στο 'Λαϊκό' νοσοκομείο, αφού προσβλήθηκαν από πολυανθεκτικό μικρόβιο.

Από τις ελληνικές υπηρεσίες, γίνεται λόγος για λανθασμένη απόδοση των στοιχείων και έχει σταλεί σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στο Bloomberg.

Η είδηση μεταδόθηκε ως εξής:

Οι Έλληνες γιατροί πολεμούν με αόρατο εχθρό καθημερινά στα νοσοκομεία. Πρόκειται για σούπερ ιό που προκαλεί πνευμονία, που δεν μπορούν να εξουδετερώσουν τα περισσότερα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Ο ιός, που αποκτάται στο νοσοκομείο, σκότωσε μισούς από τους ανθρώπους με λευχαιμία, που μολύνθηκαν στο ‘Λαϊκό’ νοσοκομείο.

Ο John Rex, αντιπρόεδρος της κλινικής λοίμωξης στην Astra Zeneca, δήλωσε ότι δεν είναι σύνηθες να βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν από μη αντιμετωπίσιμη λοίμωξη και ότι είναι κάτι που παραπέμπει σε μυθιστορήματα 200 ετών.

Το βακτήριο K pneumonia, που είναι ανθεκτικό στη φαρμακευτική αγωγή, έχει γενετική μετάλλαξη που του επιτρέπει να διαφεύγει ισχυρών φαρμάκων. Έρευνα του 2010 αποκάλυψε ότι ποσοστό 49% των δειγμάτων του συγκεκριμένου βακτηρίου στην Ελλάδα δεν σκοτώνονται από τα αντιβιοτικά ‘τελευταίας καταφυγής’ (carbapenems) σύμφωνα με το European Antimicrobial Resistance Surveillance Network. Πολλοί γιατροί δοκίμασαν ακόμα και φάρμακο 50 ετών (κολιστίνη) που είναι τόσο ισχυρό ώστε μπορεί να βλάψει τα νεφρά.

Κρίση

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην οικονομική κρίση και τις προσπάθειες για αποφυγή χρεοκοπίας, σημειώνοντας ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται σε κρίση με ορισμένα σωτήρια φάρμακα να βρίσκονται σε έλλειψη και τα νοσοκομεία να δυσκολεύονται να πληρώσουν τα χρέη.

Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια ότι η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό νοσηλευτών ανά ασθενή στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάχρησης αντιβιοτικών.

Συνεχίζοντας, αναφέρεται στον Γεώργιο Δάικο, αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής στο Λαϊκό, ο οποίος πέρσι κέρδισε μια μάχη στην πτέρυγα για ανθρώπους με λευχαιμία και άλλες νόσους του αίματος, χωρίζοντας φορείς του βακτηρίου από ασθενείς που δεν είχαν μολυνθεί και ζητώντας από τους νοσηλευτές να πλένουν τα χέρια τους πιο συχνά.

Ωστόσο, το δημοσίευμα παρομοιάζει την προσπάθεια καταπολέμησης της λοίμωξης στο υπόλοιπο νοσοκομείο με το έργο του Σίσυφου, καθώς ένας νοσηλευτής φροντίζει μέχρι 20 ασθενείς.

Ο σουπερ ιός KPC, πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2007 έχοντας εξαπλωθεί από τις ΗΠΑ και μετά από το Ισραήλ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όταν επέλθει λοίμωξη σε ασθενή, τα βακτήρια χτυπούν σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του οργανισμού προκαλώντας βλάβη στους πνεύμονες και το ουροποιητικό ή δηλητηριάζοντας το αίμα.

Οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό λόγω χημειοθεραπείας ή που είναι σοβαρά άρρωστοι είναι οι πιο ευάλωτοι, δήλωσε ο κ. Γεώργιος Δημόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής εντατικής θεραπείας του Αττικού νοσοκομείου.

Πρόσθεσε ότι τα βακτήρια είναι περισσότερο έξυπνα, σε συνέντευξη που έδωσε στο γραφείο του τον Δεκέμβριο, λίγα μέτρα από την απομόνωση στην οποία βρίσκονταν 3 ασθενείς στο νοσοκομείο, που είχαν μολυνθεί από το KPC.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ απήντησε στους δημοσιογράφους του δημοσιεύματος ότι ομάδα του οργανώνει επισκέψεις στα νοσοκομεία για να πείσει για το διαχωρισμό των ασθενών που έχουν μολυνθεί, από τους υπόλοιπους και να πραγματοποιήσει μέτρα υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έδωσε συγκριμένα στοιχεία για την αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Οι ανθεκτικές λοιμώξεις είναι περισσότερο συχνές σε πολύ αρρώστους ασθενείς που βρίσκονται στην εντατική, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, που αναφέρει σύμφωνα με το δημοσίευμα ότι στην Ευρώπη κάθε χρόνο πεθαίνουν από ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις περίπου 25.000 άνθρωποι.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr