• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Έρευνα: Η ασπιρίνη στη μάχη κατά της εξάπλωσης του καρκίνου

Η ασπιρίνη μπορεί ενδεχομένως να καταστείλει την εξάπλωση του καρκίνου επειδή βοηθά να κλείσουν οι χημικές οδοί που τροφοδοτούν όγκους, ανακοίνωσαν Αυστραλοί ερευνητές.

Η ασπιρίνη μπορεί ενδεχομένως να καταστείλει την εξάπλωση του καρκίνου επειδή βοηθά να κλείσουν οι χημικές οδοί που τροφοδοτούν όγκους, ανακοίνωσαν Αυστραλοί ερευνητές.

Ερευνητές του Peter MacCallum Cancer Centre, στη Μελβούρνη, πέτυχαν βιολογική ανακάλυψη που βοηθά να εξηγηθεί πώς λεμφατικά αγγεία-σημαντικά για τη μετάδοση των όγκων στον οργανισμό- ανταποκρίνονται στον καρκίνο.

Ο ερευνητής Steven Stacker, δήλωσε ότι έδειξε πως μόρια όπως η ασπιρίνη θα μπορούσαν αποτελεσματικά να δράσουν, μειώνοντας τη διαστολή των συγκεκριμένων σημαντικών αγγείων και την ικανότητα των όγκων να εξαπλώνονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Οι γιατροί είχαν υποπτευθεί ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν να κατασταλεί η εξάπλωση του καρκίνου, αλλά δεν είχαν κατορθώσει να εντοπίσουν πώς γίνεται ακριβώς.

Μελετώντας κύτταρα σε λεμφατικά αγγεία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένο γονίδιο άλλαζε την έκφρασή του σε καρκίνους που είχαν εξαπλωθεί αλλά όχι όταν ο καρκίνος δεν είχε εξαπλωθεί.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Cancer Cell’, αποκαλύπτουν ότι το γονίδιο είναι μια σχέση μεταξύ της ανάπτυξης ενός όγκου και της κυτταρικής οδού που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και διαστολή αγγείων στο σώμα.

Όταν διασταλούν τα λεμφατικά αγγεία, η ικανότητά τους να δράσουν σαν ‘γραμμές προσφοράς’ σε όγκους και να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικοί αγωγοί για να εξαπλωθεί ο καρκίνος, αυξάνεται.

Ωστόσο η ασπιρίνη δρα ώστε να κλείνει τη διαστολή των αγγείων.

Ο Stacker δήλωσε πως φαίνεται ότι ανακαλύφτηκε κεντρικό κομβικό δίκτυο με βιοχημικούς όρους μεταξύ όλων αυτών των διαφορετικών παραγόντων.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα και βελτιωμένα φάρμακα που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν συμπαγείς όγκους, όπως του μαστού και του προστάτη, καθώς και να παράσχουν δυνητικά έγκαιρο σύστημα προειδοποίησης πριν αρχίσει η εξάπλωση ενός όγκου.

Πέρσι, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Lancet’ ανακάλυψε ότι τα ποσοστά καρκίνου παχέος εντέρου, προστάτη, πνεύμονα, εγκεφάλου και φάρυγγα μειώθηκαν από την καθημερινή χρήση ασπιρίνης.

Πολλοί γιατροί συνιστούν την τακτική χρήση της ασπιρίνης για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω θρόμβων και άλλα προβλήματα ροής αίματος. Μειονέκτημα της παρατεταμένης καθημερινής χρήσης είναι ο κίνδυνος προβλημάτων στο στομάχι.

ΠΗΓΗ: "Cancer Cell", iatronet.gr