• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Δωρεά ωαρίων: Η ηλικία δεν αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών στην κύηση

Τα ποσοστά επιπλοκών σε γυναίκες άνω των 50 ετών που συλλαμβάνουν μετά από δωρεά ωαρίων είναι παρόμοια με αυτά νεότερων γυναικών, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ποσοστά επιπλοκών σε γυναίκες άνω των 50 ετών που συλλαμβάνουν μετά από δωρεά ωαρίων είναι παρόμοια με αυτά νεότερων γυναικών, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές του Columbia University Medical Center, δήλωσαν ότι τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με επιδημιολογικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένες μεγαλύτερες γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως υπέρταση, διαβήτη κύησης, πρόωρο τοκετό και ανωμαλίες του πλακούντα.

Η έρευνα περιέλαβε ομάδα περίπου 100 γυναικών 50 ετών και άνω και άλλη ομάδα γυναικών 42 ετών και κάτω, που συνέλαβαν με δωρεά ωαρίων.

Και οι 2 ομάδες είχαν παρόμοια ποσοστά υπέρτασης και διαβήτη κατά την κύηση, καισαρικής τομής και πρόωρου τοκετού. 2 από τις μεγαλύτερες γυναίκες είχαν σοβαρές επιπλοκές, περιλαμβανομένης μιας που πέθανε.

Μια 56χρονη γυναίκα εμφάνισε έντονη αιμορραγία στις 29 εβδομάδες και χρειάστηκε επείγουσα καισαρική υστερεκτομή για να γεννήσει 2 εβδομάδες αργότερα. 49χρονη γυναίκα πέθανε μετά από ανακοπή κατά το πρώτο τρίμηνο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο θάνατος δεν σχετιζόταν με την εγκυμοσύνη αλλά μάλλον με το υπερβολικό κάπνισμα.

Όλες οι γυναίκες που χρησιμοποιούν δωρεά ωαρίων για να συλλάβουν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για γυναικολογικές επιπλοκές, αλλά οι μεγαλύτερες γυναίκες δεν φαίνεται να έχουν υψηλότερο κίνδυνο από τις νεότερες, κατέληξαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Dr. Mark Sauer, δήλωσε ότι όλες οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να περάσουν από ιατρική αξιολόγηση πριν προσπαθήσουν να συλλάβουν για να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αλλά αυτό θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται και στις νεότερες.

Ο ερευνητής Dr. Daniel Kort, δήλωσε ότι η έρευνα επιβεβαιώνει το υψηλό ποσοστό επιτυχίας και τη σχετική ασφάλεια τέτοιων κυήσεων σε γυναίκες που λαμβάνουν καλή φροντίδα. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Perinatology.’

Πηγές: ‘American Journal of Perinatology’, iatronet.gr