• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Πρωί κι απόγευμα πιο επικίνδυνη η αρρυθμία

Αμερικανοί επιστήμονες κατόρθωσαν να «ξεκλειδώσουν» το βιολογικό ρολόι της καρδιακής αρρυθμίας, εντοπίζοντας την αιτία για την οποία πρωί και απόγευμα είναι υψηλότερος ο κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου.

Αμερικανοί επιστήμονες κατόρθωσαν να «ξεκλειδώσουν» το βιολογικό ρολόι της καρδιακής αρρυθμίας, εντοπίζοντας την αιτία για την οποία πρωί και απόγευμα είναι υψηλότερος ο κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», υποδηλώνει ότι διακύμανση του κινδύνου οφείλεται στην ανάλογη διαφοροποίηση των επιπέδων μίας πρωτεΐνης η οποία ρυθμίζει τον καρδιακό παλμό.

Ο οργανισμός λειτουργεί με βάση τους κιρκάδιους ρυθμούς – το βιολογικό ρολόι, δηλαδή, το οποίο του επιτρέπει να συγχρονίζεται με το περιβάλλον του κάθε ώρα της ημέρας.

Η πιο γνωστή μορφή αποσυντονισμού του βιολογικού μας ρολογιού είναι το τζετ λαγκ – τα προβλήματα δηλαδή που εκδηλώνουν όσοι αλλάζουν χρονικές ζώνες κατά τα υπερατλαντικά αεροπορικά ταξίδια.

Καθώς η χημεία του σώματος αλλάζει στη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να επηρεάσει διάφορες παραμέτρους της υγείας. Είναι λ.χ. καλά τεκμηριωμένο πως τα περισσότερα εμφράγματα συμβαίνουν πρωί ή ότι ο πυρετός αυξάνεται το βράδυ.

Μία από τις λειτουργίες του οργανισμού που επηρεάζεται από την ώρα είναι και ο καρδιακός ρυθμός. 

«Κλειδί» μία πρωτεΐνη

Στη νέα μελέτη, που διεξήχθη σε ποντίκια, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να βρουν γιατί επηρεάζει η ώρα της μέρας τον κίνδυνο αιφνιδίου καρδιακού θανάτου, ο οποίος κοστίζει ετησίως τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο (μόνο στη Βρετανία ανέρχονται σε 100.000 τον χρόνο).

Όπως αναφέρουν στο Nature, το κλειδί είναι η πρωτεΐνη Klf15, τα επίπεδα της οποίας αυξομειώνονται στη διάρκεια της ημέρας.

Η πρωτεΐνη αυτή επηρεάζει τους διαύλους ιόντων που υπάρχουν στα κύτταρα της καρδιάς και οι οποίοι ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό. Όταν λοιπόν αυξομειώνεται, παρουσιάζει ανάλογη διακύμανση ο καρδιακός ρυθμός και μαζί του ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου λόγω σοβαρής αρρυθμίας.

Για να ελέγξουν τον ακριβή αντίκτυπο της Klf15, οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ποντίκια ούτως ώστε άλλα να την υπερπαράγουν και άλλα να μην την παράγουν καθόλου. Και στις δύο περιπτώσεις, τα ζώα είχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν θανατηφόρες διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό τους.

«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν έναν άγνωστο έως τώρα μηχανισμό ηλεκτρικής αστάθειας στην καρδιά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντάργουϊν Τζεγιαράι, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve.

«Ο μηχανισμός αυτός εξηγεί γιατί αλλάζει αναλόγως με την ώρα της ημέρας η ευαισθησία στην αρρυθμία».

Βελτίωση της θεραπείας

Αν και υπάρχουν διαφορές στον τρόπο λειτουργίας της καρδιάς ποντικιών και ανθρώπων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους ανοίγουν τον δρόμο για να διερευνηθεί καλύτερη η καρδιακή αρρυθμία στους ανθρώπους.

Αυτό είναι απαραίτητο διότι θα μπορούσε λ.χ. να συμβάλλει στην καλύτερη θεραπεία της νόσου σε ανθρώπους, εκτιμά ο δρ Μάικλ Χέιστινγκς, από το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC) της Βρετανίας.

«Θα μπορούσε να μας επιτρέψει να στοχεύσουμε στο πιο ευάλωτο στάδιο της αρρυθμίας, χορηγώντας λ.χ. βραδείας δράσεως φάρμακα, η κορύφωση των επιπέδων των οποίων θα συμπίπτει με τις ώρες που ο άνθρωπος είναι πιο ευάλωτος στην σοβαρή αρρυθμία», εξήγησε.


Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr