• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Φάρμακο για το μελάνωμα διπλασιάζει την επιβίωση

Μία νέα θεραπεία για το προχωρημένο μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, σχεδόν διπλασιάζει την επιβίωση των ασθενών, ανακοίνωσε διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Μία νέα θεραπεία για το προχωρημένο μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, σχεδόν διπλασιάζει την επιβίωση των ασθενών, ανακοίνωσε διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Οι γιατροί λένε πως 132 ασθενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία που πήραν το φάρμακο βεμουραφενίμπη, κέρδισαν αρκετούς μήνες ζωής.

Η μελέτη τους δημοσιεύεται στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM) και αποκαλύπτει πως όσοι πήραν το νέο φάρμακο έζησαν κατά μέσον όρο 16 μήνες, ενώ όσοι υποβλήθηκαν στην παραδοσιακή θεραπεία έζησαν 9 μήνες κατά μέσον όρο.

Η βεμουραφενίμπη εγκρίθηκε πριν από λίγες μέρες για διάθεση στην Ευρώπη, ενώ τον περασμένο Αύγουστο είχε εγκριθεί και για διάθεση στις ΗΠΑ.

Το φάρμακο είναι κατάλληλο για τους πάσχοντες από τελικού σταδίου μελάνωμα, οι οποίοι αφ’ ενός δεν μπορούν να χειρουργηθούν, αφ’ ετέρου φέρουν μία συγκεκριμένη γονιδιακή μεταλλαγή, την BRAF V600.

Το νέο φάρμακο συνοδεύεται από ένα γενετικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει τη συγκεκριμένη μεταλλαγή, ούτως ώστε να χορηγηθεί σε όσους ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από αυτό. Υπολογίζεται πως την BRAF V600 φέρει ο ένας στους δύο ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα.

Η τελευταία φορά που είχε εγκριθεί φάρμακο για το προχωρημένο μελάνωμα ήταν πριν από μία δεκαετία, ενώ η βεμουραφενίμπη είναι η πρώτη γονιδιακή θεραπεία που εγκρίνεται για τη νόσο.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η βεμουραφενίμπη αλλάζει την φυσική πορεία του μελανώματος», δήλωσε ο επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Άντονι Ρίμπας, καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας και ερευνητής στο Κέντρο Καρκίνου Jonsson του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA).

«Το όφελος αυτό είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι αναμέναμε. Πολλοί ασθενείς μας παρουσίασαν ανταπόκριση διαρκείας στο φάρμακο, ενώ ολόκληρη η ομάδα έζησε πολύ περισσότερο. Αυτό μας δείχνει ότι το φάρμακο ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο θεραπεύουμε το μεταστατικό μελάνωμα».


Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr