• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Καρκίνος πέρασε από τη μητέρα στο μωρό

Ο καρκίνος στα μωρά είναι σχετικά σπάνιος, καθιστώντας ένα νέο περιστατικό στο Φοίνιξ των ΗΠΑ, ιδιαίτερα συγκινητικό. Ωστόσο το μωρό πολεμά με μια ακόμα πιο ασυνήθιστη κατάσταση- ο καρκίνος πέρασε σε αυτό από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο καρκίνος στα μωρά είναι σχετικά σπάνιος, καθιστώντας ένα νέο περιστατικό στο Φοίνιξ των ΗΠΑ, ιδιαίτερα συγκινητικό. Ωστόσο το μωρό πολεμά με μια ακόμα πιο ασυνήθιστη κατάσταση- ο καρκίνος πέρασε σε αυτό από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το κοριτσάκι είναι το ένατο καταγεγραμμένο περιστατικό από το 2003, που μια μητέρα περνά τον καρκίνο στο παιδί της.

Λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού, η μητέρα διαγνώστηκε με μεταστατικό μελάνωμα σταδίου IV.

Σύμφωνα με την American Cancer Society, το μελάνωμα σταδίου IV αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα, καθώς συχνά εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του οργανισμού.

Ο πατέρας του μωρού δήλωσε ότι οι γιατροί τον ενημέρωσαν ότι δεν ήταν δυνατό να εμφανίσει καρκίνο το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Λίγο μετά τη γέννηση του μωρού οι γονείς έμαθαν μια είδηση που ποτέ δεν περίμεναν να ακούσουν. Ο καρκίνος της μητέρας είχε περάσει στο μωρό της. Το μωρό είχε καρκίνο σταδίου IV, που εξαπλώθηκε στον εγκέφαλο, την καρδιά, το ήπαρ και άλλα όργανα.

‘Αναποδογύρισε ο κόσμος μας’, δήλωσε ο πατέρας. ‘Πρώτα παίρνεις μια βαθιά αναπνοή, μετά βρίζεις και στη συνέχεια προχωράς.’

Η μητέρα έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στις 12 Φεβρουαρίου. Τώρα η οικογένεια και οι φίλοι χρησιμοποιούν το γεγονός για να αυξήσουν την εγρήγορση σχετικά με το μελάνωμα.

Ο πατέρας θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη πληροφόρηση. ‘Οι άνθρωποι θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται μόνο για σπίλους στο δέρμα’, δήλωσε και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να φορούν αντηλιακό και καπέλο και να υποβάλλονται τακτικά σε έλεγχο.

Οι γιατροί του νοσοκομείου στο Φοίνιξ έλαβαν ειδική έγκριση από τον FDA να χορηγήσουν στο μωρό χάπι χημειοθεραπείας που έχει φανεί υποσχόμενο στην επιβράδυνση ή το σταμάτημα ορισμένων όγκων. Ωστόσο η πρόγνωση είναι περίπου 18 μήνες.

�[ � �~�@��εριστατικών καθώς γερνούν οι πληθυσμοί σημαίνει ότι τα ποσοστά καρκίνου γρήγορα γίνονται μη ανεκτά σε πολλά ανεπτυγμένα έθνη.

 

Λεπτομέρειες της ανάλυσης που χρησιμοποίησε στοιχεία από την ΕΕ από το 1970 έως το 2007 για να υπολογιστούν τα ποσοστά θνησιμότητας κάθε χρόνο και να εντοπιστούν οι τάσεις έδειξαν ότι ο καρκίνος του μαστού παραμένει η κύρια αιτία θανάτων γυναικών από καρκίνο στην ΕΕ ως σύνολο και συγκεκριμένα στη Γαλλία, τη Γερμανία την Ιταλία και την Ισπανία. 88.000 γυναίκες θα πεθάνουν από αυτόν το 2012, περίπου 16% όλων των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες της Ε.Ε.

Ο ερευνητής Carlo La Vecchia, του πανεπιστημίου του Μιλάνου, δήλωσε ότι το γεγονός ότι θα υπάρξουν σημαντικές πτώσεις στους θανάτους από καρκίνο μαστού όχι μόνο στη μέση ηλικία αλλά και στη νεαρή, υποδεικνύει ότι σημαντικές εξελίξεις στην αγωγή και ρύθμιση παίζουν σημαντικό ρόλο στην πτώση των ποσοστών θνησιμότητας.

Ωστόσο στη Βρετανία και την Πολωνία ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των γυναικών, με ποσοστά 21,4 και 16,9 ανά 100.000 γυναίκες αντίστοιχα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αναμένεται να σκοτώσει περισσότερους από 183.000 άντρες και περισσότερες από 78.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012.

Τα ποσοστά καρκίνου του παγκρέατος αυξάνουν σε άντρες και γυναίκες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έρευνα προέβλεψε αύξηση από 7,86 περιστατικά ανά 100.000 άντρες το 2007 σε 8,01 το 2012 και στις γυναίκες από 5,24 σε 5,38 (ανά 100.000).

Ο La Vecchia, δήλωσε ότι αποτελεί έκπληξη για τους άντρες, δεδομένης της πτώσης στο κάπνισμα καθώς αυτό και το επιπλέον βάρος ή η παχυσαρκία είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παγκρέατος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας μπορεί ενδεχομένως να είναι μια αιτία για την αύξηση του ποσοστού καρκίνου του παγκρέατος, καθώς και η καλύτερη διάγνωση. Δήλωσε ότι δεν γνωρίζουμε τις αιτίες του 70% των καρκίνων παγκρέατος αλλά η αύξηση σίγουρα δεν καθησυχάζει.

Πηγές: ‘Annals of Oncology’, iatronet.gr