Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου καλλιεργούν στο εργαστήριο εγκεφαλικά κύτταρα ανθρώπων, προκειμένου να ελέγξουν σε αυτά νέες θεραπείες για ψυχικά νοσήματα.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου καλλιεργούν στο εργαστήριο εγκεφαλικά κύτταρα ανθρώπων, προκειμένου να ελέγξουν σε αυτά νέες θεραπείες για ψυχικά νοσήματα.
Τα κύτταρα έχουν προέλθει από εθελοντές οικογενειών με ψυχικά νοσήματα.
Έως τώρα, οι ερευνητές βασίζονταν σε εγκεφαλικό ιστό από νεκρούς δότες για να μελετήσουν ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή.
Χρησιμοποιώντας όμως κύτταρα από το δέρμα ή τα μαλλιά ανθρώπων οι οποίοι φέρουν ελαττωματικά γονίδια, θα τους επιτρέψει να επινοήσουν πιο ακριβείς διαγνωστικές εξετάσεις και θα ελαττώσει την εξάρτησή τους από μελέτες σε ζώα.
Οι επιστήμονες του Εδιμβούργου έλαβαν επιχορήγηση ενός εκατομμυρίου λιρών Αγγλίας από το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Αντικατάστασης, Βελτίωσης & Μείωσης των Ζώων στην Έρευνα(NC3RS), με στόχο να δημιουργήσουν κυτταρικές σειρές από το δέρμα ή τα μαλλιά ασθενών.
«Δημιουργούμε διαφορετικά είδη εγκεφαλικών κυττάρων από δερματικά δείγματα πασχόντων από διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια», δήλωσε ο δρ Άντριου ΜακΊντος, καθηγητής Βιολογικής Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο.
«Όταν αναπτυχθούν τα κύτταρά μας, θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να μελετάμε τη νευρολογική λειτουργία και τις αντιδράσεις τους στις υπάρχουσες ψυχιατρικές θεραπείες. Στη συνέχεια, θα αρχίσουμε να δοκιμάζουμε νέα φάρμακα».
Υπολογίζεται ότι το 1% έως 4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια, για τις οποίες υπάρχουν λίγες υψηλής αποτελεσματικότητας θεραπείες.
Επιπλέον, λίγα είναι γνωστά για τις αιτίες τους, αλλά φαίνεται πως έχουν γενετική συνιστώσα, καθώς τείνουν να προσβάλλουν αρκετά άτομα στις ίδιες οικογένειες.
Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr