Τέλος στον περιορισμό της «γόνιμης ηλικίας» των γυναικών βάζουν για πρώτη φορά αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν πως το «ασθενές φύλο» διαθέτει βλαστικά κύτταρα που μπορούν να παράγουν νέα και απεριόριστα σε αριθμό λειτουργικά ωάρια.
Τέλος στον περιορισμό της «γόνιμης ηλικίας» των γυναικών βάζουν για πρώτη φορά αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν πως το «ασθενές φύλο» διαθέτει βλαστικά κύτταρα που μπορούν να παράγουν νέα και απεριόριστα σε αριθμό λειτουργικά ωάρια.
Με την ανακάλυψη αναμένονται και νέου τύπου θεραπείες για την υπογονιμότητα.
Στο πλαίσιο επιστημονικών μελετών για την επίλυση θεμάτων υπογονιμότητας και την εξέλιξη του τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ερευνητές από Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ανακάλυψαν ότι μελλοντικά θα είναι δυνατό να παράγονται σε εργαστήριο ωάρια σε απεριόριστο αριθμό.
Μάλιστα, αυτά τα ωάρια θα είναι λειτουργικά και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπείες υπογονιμότητας.
Οι ειδικοί ανακάλυψαν πως οι γυναίκες διαθέτουν βλαστικά κύτταρα στις ωοθήκες τους, τα οποία είναι εξειδικευμένα και μπορούν να γεννήσουν νέα ωάρια, ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση.
Δοκιμές που έγιναν στο εργαστήριο απέδειξαν ότι τα βλαστοκύτταρα παρήγαγαν από μόνα τους (αυθόρμητα) νέα ωάρια. Μάλιστα, όταν έγινε προσπάθεια γονιμοποίησης σε ποντίκια, η διαδικασία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Για να το καταφέρουν αυτό, ο δρ Τζόναθαν Τίλι και η επιστημονική ομάδα του απομόνωσαν αριθμό βλαστικών κυττάρων ικανό ώστε να παράγει ωάρια από τις ωοθήκες γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.
Οι ειδικοί κατόρθωσαν να εντοπίσουν και να απομονώσουν τα σωστά κύτταρα μέσω της ανίχνευσης μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται DDX4, η οποία εντοπίζεται μόνο στην επιφάνεια των βλαστικών κυττάρων.
Προκειμένου να γίνει η μετατροπή τους σε ωοκύτταρα, οι ειδικοί τα έβαλαν σε κατάλληλο εργαστηριακό χώρο και αυτά μετατράπηκαν αυθορμήτως σε ανώριμα ωάρια (ή ωοκύτταρα), τα οποία έμοιαζαν αλλά και λειτουργούσαν όπως τα ωοκύτταρα που παράγει φυσιολογικά ο γυναικείος οργανισμός.
Στη συνέχεια τα κύτταρα μεταμοσχεύτηκαν σε ποντίκια και ωρίμασαν όταν εισήχθη γύρω τους ζωντανός ανθρώπινος ωοθηκικός ιστός.
Δεδομένων των ηθικών και νομικών περιορισμών στην έρευνα ανθρώπινων βλαστοκυττάρων, οι ερευνητές από τη Μασαχουσέτη συνέχισαν τις κλινικές τους δοκιμές με χρήση βλαστικών κυττάρων των ωοθηκών ποντικών και απέδειξαν ότι τα ωάρια που παράγονται με τη συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν να γονιμοποιηθούν και να παραγάγουν έμβρυα.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ