• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Έρευνα : Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να βλάψει την υγεία ηλικιωμένων γυναικών

Η έλλειψη της βιταμίνης D είναι συνήθης στις γυναίκες που βρίσκονται σε ιδρύματα και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έλλειψη της βιταμίνης D είναι συνήθης στις γυναίκες που βρίσκονται σε ιδρύματα και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης της έλλειψης της βιταμίνης D, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Dr. Stefan PIlz, από το Medical University του Graz της Αυστρίας.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 1.000 γυναίκες τροφίμους ιδρυμάτων με μέση ηλικία τα 84 έτη, στην Αυστρία, ανακάλυψε ότι 284 (30%) ασθενείς πέθαναν μετά από περίοδο παρακολούθησης 27 μηνών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι σχεδόν το 93% είχαν λιγότερο από το προτεινόμενο επίπεδο βιταμίνης D.

Ο Pilz δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των τροφίμων σε ιδρύματα εμφανίζουν μεγάλη έλλειψη βιταμίνης D και όσες έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο θνησιμότητας. Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη κατάσταση χρειάζεται άμεση δράση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έλλειψης της βιταμίνης D.

Η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί παράγοντα κινδύνου για προβλήματα οστών. Η αγωγή αφορά τη λήψη μέχρι 800 διεθνών μονάδων βιταμίνης D την ημέρα.

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D στους συγκεκριμένους ασθενείς μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη σε κλινικά σχετικά αποτελέσματα, όπως κατάγματα, δήλωσε ο Pilz. Με βάση τα σημερινά ευρήματα και την υπάρχουσα βιβλιογραφία για τις παρενέργειες της έλλειψης βιταμίνης D υπάρχει τώρα επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματικές στρατηγικές για τη βελτίωση της εικόνας της βιταμίνης D σε μεγαλύτερες ασθενείς σε ιδρύματα.

Ενώ η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και της θνησιμότητας σε γυναίκες στα ιδρύματα, δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.’

Πηγές: ‘Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism', iatronet.gr