Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες στα 40 τους είναι περισσότερο πιθανό να φοβούνται την επίσκεψη στον οδοντίατρο σε σχέση με άλλες ομάδες.
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες στα 40 τους είναι περισσότερο πιθανό να φοβούνται την επίσκεψη στον οδοντίατρο σε σχέση με άλλες ομάδες.
Η έρευνα, που βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο της και συνεχίζεται, αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες της συγκεκριμένης ηλικίας είναι περισσότερο πιθανό να έχουν νιώσει τραυματική οδοντική εμπειρία. Επίσης είναι περισσότερο πιθανό να πάσχουν από κατάθλιψη, γενικό άγχος, στρες και δυσκολία αντιμετώπισης του πόνου, συχνά θεωρώντας τον καταστροφή.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Dr. Avanti Karve, ποσοστό 40% του δυτικού πληθυσμού επηρεάζεται από τον φόβο για τον οδοντίατρο.
Πρόσφατη τηλεφωνική έρευνα στην Αυστραλία, έδειξε ότι κάποιος με σοβαρό άγχος για τον οδοντίατρο περιμένει 17 ημέρες κατά μέσον όρο πριν κλείσει ραντεβού, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ανθρώπους που περιμένουν 3 ημέρες.
Μόνο στην Αμερική, το Columbia University College of Dental Medicine υπολογίζει ότι 30 έως 40 εκατομμύρια αποφεύγουν να επισκέπτονται τον οδοντίατρο λόγω άγχους και φόβου.
Ο Karve σημειώνει ότι το άγχος για τον οδοντίατρο είναι πολύ πραγματικό και πολύπλοκο και δεν θα πρέπει να υποτιμάται η παρουσία του.
Άνθρωποι με φοβία για τον οδοντίατρο έχουν υψηλότερο κίνδυνο για νόσους των ούλων, πρώιμη απώλεια δοντιών και μπορεί ενδεχομένως να εμφανίζουν φτωχότερη υγεία, σύμφωνα με το Columbia University College of Dental Medicine. Ο φόβος μπορεί ακόμα να οδηγήσει και σε χαμηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης, επειδή η φτωχή στοματική υγεία έχει συνδεθεί με καταστάσεις όπως καρδιοπάθεια και λοιμώξεις στους πνεύμονες.
Ο Dr. Karve ελπίζει ότι η συνεχιζόμενη έρευνα θα βοηθήσει στον εντοπισμό συγκεκριμένων παραγόντων που προκαλούν τη φοβία για τον οδοντίατρο και ελπίζει να βρει τρόπο αντιμετώπισης.
Στο μεταξύ, αν φοβόσαστε τον οδοντίατρο, προσπαθήστε να γελάτε και να σκέφτεστε θετικά. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, υποδεικνύει ότι το χιούμορ κατά την επίσκεψη στον οδοντίατρο και η θετική στάση βοηθούν στην καλύτερη ανοχή της αγωγής.
ΠΗΓΗ: iatronet.gr