• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Το υψηλότερο βάρος στη γέννηση συνδέεται με γονίδιο που κληρονομείται από τη γιαγιά

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι γονιδιακή ποικιλομορφία μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει μέχρι 155 γραμμάρια στο σωματικό βάρος ενός παιδιού κατά τη γέννηση.

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι γονιδιακή ποικιλομορφία μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει μέχρι 155 γραμμάρια στο σωματικό βάρος ενός παιδιού κατά τη γέννηση.

Το γονίδιο που μελετήθηκε εκτιμάται ότι δρα ως καταστολέας της ανάπτυξης μειώνοντας το βάρος στη γέννηση.

Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένη ποικιλομορφία που μεταδίδεται από τη μητέρα μπορεί να προσθέσει 93 γραμμάρια στο βάρος της γέννησης ή 155 γραμμάρια αν μεταδοθεί από τη γιαγιά (από τη μεριά της μητέρας).

Η καθηγήτρια Gudrun Moore, από το University College London, εξέτασε ένα γονίδιο, το PHLDA2, σε σχεδόν 9.500 δείγματα DNA που ελήφθησαν από μητέρες και τα νεογνά τους και συλλέχτηκαν σε 3 χωριστές έρευνες.

Ανακάλυψε ότι γονιδιακή ποικιλομορφία που ονομάζεται RS1 φάνηκε να αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του γονιδίου, οδηγώντας σε υψηλότερο βάρος στον τοκετό.

Η Moore δήλωσε ότι το γονίδιο είναι ήδη γνωστό πώς έχει σημαντική επίδραση στο βάρος κατά τη γέννηση δρώντας ως καταστολέας της ανάπτυξης. Δήλωσε ότι ανακάλυψε πως μια γενετική ποικιλομορφία του PHLDA2 αν κληρονομηθεί από τη μητέρα προκαλεί την αύξηση του βάρους του μωρού κατά 93 γραμμάρια κατά μέσον όρο ή ακόμα και 155 γραμμάρια αν κληρονομηθεί από τη μητέρα της μητέρας.

Η ποικιλομορφία του RS1 ανακαλύφτηκε σε περίπου 13% των ανθρώπων που μελετήθηκαν με 87% να τη φέρει.

Η Moore θεωρεί ότι η πιο συνήθης ποικιλομορφία του γονιδίου RS2 που βρίσκεται μόνο στους ανθρώπους έχει εξελιχθεί για να παράγει μικρότερο μωρό ως προστατευτικό αποτέλεσμα για την ενίσχυση της επιβίωσης της μητέρας κατά τον τοκετό.

Η Dr Caroline Relton από το Newcastle University, δήλωσε ότι αν και η έρευνα εξετάζει μόνο το βάρος στη γέννηση ως αποτέλεσμα είναι πιθανό αυτή η γενετική ποικιλομορφία να έχει μακροχρόνιες συνέπειες για την υγεία. Πρόσθεσε ότι οι μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία που συνδέονται με ακρότητες στο βάρος κατά τη γέννηση μπορούν ενδεχομένως να οφείλονται μερικώς σε αυτό καθώς και σε άλλους γενετικούς παράγοντες.

Τα στοιχεία δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘American Journal of Human Genetics.’

Πηγές: ‘American Journal of Human Genetics', iatronet.gr