Είμαι γυναίκα 53 ετών και πρόσφατα διαγνώσθηκα με καρκίνο του μαστού. Αναρωτιέμαι αν η ψυχολογική μου κατάσταση μπορεί να επηρεάσει θετική ή αρνητικά την πορεία της νόσου.
Είμαι γυναίκα 53 ετών και πρόσφατα διαγνώσθηκα με καρκίνο του μαστού. Αναρωτιέμαι αν η ψυχολογική μου κατάσταση μπορεί να επηρεάσει θετική ή αρνητικά την πορεία της νόσου.
«Τίποτα δεν είναι καλό ή κακό, όμως η σκέψη μπορεί να το κάνει» (Άμλετ, Πράξη 2). Ο Σαίξπηρ εδώ τόσο εύστοχα συνοψίζει τη δύναμη της ανθρώπινης σκέψης.
Η ψυχολογική σας κατάσταση μπορεί να αποβεί προστατευτική ενάντια στην ασθένειά σας. Απέναντι στο τραυματικό βίωμα και την συμβολική απώλεια που συνδέεται με την επίγνωση του καρκίνου, η ψυχική δυσφορία αρχικά είναι αναπόφευκτη.
Η ταύτιση με τον ρόλο του ασθενούς ενεργοποιεί έναν καταιγισμό αρνητικών καθημερινών σκέψεων γύρω από της αρρώστια, την απώλεια, τον φόβο του θανάτου.
Οι σκέψεις αυτές παρεμποδίζουν εκ των πραγμάτων την αντιμετώπιση της νόσου: μπορούν να εντείνουν την καταστροφολογική διάσταση της αρρώστιας(«δεν υπάρχει καμία ελπίδαγια μένα»)αγνοώντας το γεγονός ότι η υπόθεση της ζωής ποτέ δεν είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη. Μπορούν επίσης μέσα από την μοιρολατρική και παθητική στάση που καλλιεργούν να μην ευνοήσουν την πάλη ενάντια στην νόσο και την προάσπιση της ίδιας της υπόθεσης της ζωής (π.χ. άρνηση λήψης αγωγής, άρνηση λήψης τροφής).
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Psychiatry» η βραχεία ομαδική θεραπεία μπορεί να βελτιώσει το άγχος που συνδέεται με τον καρκίνο, την αρνητική διάθεση και την ψυχική δυσφορία.
Η εμπλοκή σας σε μια διαδικασία ψυχοθεραπείας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα υπαρξιακά ερωτήματα που σχετίζονται με την επίγνωση της νόσου και να εξισορροπήσετε την ψυχική σας κατάσταση μέσα από μια «άλλη» οπτική απέναντι στην νέα αυτή πραγματικότητα.
Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend, ygeia.tanea.gr