• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Μεγαλύτερος κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών για τις ψηλές γυναίκες

Οι ψηλότερες γυναίκες, καθώς κι αυτές με μεγαλύτερο βάρος, έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine.

Οι ψηλότερες γυναίκες, καθώς κι αυτές με μεγαλύτερο βάρος, έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Βάλερι Μπέραλ της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μελέτησαν και επαναξιολόγησαν όλα τα δημοσιευμένα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το θέμα. 

Συγκεκριμένα, ανέλυσαν 47 επιδημιολογικές έρευνες σε 14 χώρες, που συνολικά αφορούσαν περίπου 25.000 με καρκίνο των ωοθηκών και 81.000 υγιείς γυναίκες. 

«Συνδυάζοντας όλα τα διεθνή δεδομένα, κατέστη φανερό ότι το ύψος αποτελεί παράγοντα κινδύνου», υπογραμμίζει η Δρ Μπέρναλ, η οποία προσθέτει ότι επίσης διαφαίνεται να υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στον καρκίνο των ωοθηκών. «Ο καρκίνος των ωοθηκών πρέπει σίγουρα να τοποθετηθεί στον κατάλογο (των νεοπλασιών που συνδέονται με την παχυσαρκία)», τονίζει η ερευνήτρια. 

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε πέντε εκατοστά ύψους επιπλέον, αυξάνεται ελαφρώς ο κίνδυνος του καρκίνου. Το ίδιο συμβαίνει και με την αύξηση του δείκτη μάζας σώματος, ιδίως για τις γυναίκες που δεν έχουν κάνει ποτέ θεραπεία ορμονική υποκατάστασης κατά την φάση της εμμηνόπαυσης. 

Πάντως ο Δρ Πολ Φάροου από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Καρκίνου του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, επισημαίνει ότι η αύξηση του κινδύνου είναι αξιοσημείωτη μεν σε σχετικούς όρους, αλλά μικρή σε απόλυτους. 

Για παράδειγμα, ανάμεσα σε δύο γυναίκες που έχουν διαφορά ύψους γύρω στα 14 εκατοστά, η αύξηση του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών είναι 23% για την πιο ψηλή. Όμως η διαφορά του απόλυτου κινδύνου είναι πολύ μικρότερη, καθώς η πιο κοντή έχει πιθανότητες περίπου 16 στις 1.000 να εκδηλώσει καρκίνο των ωοθηκών, ενώ η πιο ψηλή 20 πιθανότητες στις 1.000. Μία ανάλογη διαφορά κινδύνου υπάρχει ανάμεσα σε δύο γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος 20 και 30 αντίστοιχα. 

Πάντως η σχέση του ύψους και του βάρους με τον καρκίνο των ωοθηκών ίσχυε ως ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου, ακόμα και αφού συνεκτιμήθηκαν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία της γυναίκας, η ηλικία εμμηναρχής, το οικογενειακό ιστορικό γυναικολογικού καρκίνου (των ωοθηκών ή των μαστού), η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα κ.α. 

Το μέσο ύψος και βάρος των γυναικών στις ανεπτυγμένες χώρες έχει σταθερά αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι πάντως τονίζουν ότι η ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο ύψος-βάρος και τον καρκίνο δεν σημαίνει ότι το να είναι μία γυναίκα ψηλότερη ή βαρύτερη, αυτό προκαλεί καρκίνο.

ΠΗΓΗ:health.in.gr, ΑΠΕ