• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Επικίνδυνες για την υγεία οι online αυτο-διαγνώσεις

Όταν αντιμετωπίζουμε ένα απρόσμενο σύμπτωμα, η πρώτη και ευκολότερη κίνηση είναι να μπούμε online για να δούμε τι σημαίνει. Η κίνηση αυτή, όμως, μπορεί να βλάψει την υγεία μας, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.

Όταν αντιμετωπίζουμε ένα απρόσμενο σύμπτωμα, η πρώτη και ευκολότερη κίνηση είναι να μπούμε online για να δούμε τι σημαίνει. Η κίνηση αυτή, όμως, μπορεί να βλάψει την υγεία μας, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.

Όπως έδειξε, μία στις τέσσερις γυναίκες έχουν κάνει λάθος αυτοδιάγνωση όταν προσπάθησαν να βρουν απαντήσεις στο Ίντερνετ - με συνέπεια είτε να ανησυχήσουν δίχως λόγο είτε (χειρότερο ακόμα) να υποβληθούν σε αχρείαστη θεραπεία που συχνά είχε και παρενέργειες.

Στην πραγματικότητα, από τις 1.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, σχεδόν οι μισές είχαν κάνει μια online αυτοδιάγνωση και μετά πήγαν και αγόρασαν φάρμακα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους, δίχως να ρωτήσουν τον γιατρό ή έστω τον φαρμακοποιό εάν το προϊόν που έπαιρναν ήταν κατάλληλο γι’ αυτές.

Η μία στις δέκα από αυτές τις γυναίκες ανέπτυξε ανεπιθύμητες ενέργειες στα φάρμακα που μόνη της πήρε, ενώ η μία στις πέντε πίστεψε ότι είχε κάτι σοβαρό - με πρώτο τον καρκίνο του μαστού.

Άλλες λανθασμένες διαγνώσεις αφορούσαν διάφορες άλλες μορφές καρκίνου, καντιντίαση (μία λοίμωξη που μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορα σημεία του σώματος), υπέρταση, άσθμα, αρθρίτιδα, κατάθλιψη, διαβήτη και προβλήματα σεξουαλικής υγείας ή θυρεοειδούς.

Τα συμπτώματα που συνηθέστερα ώθησαν τις γυναίκες στην διαδικτυακή αυτοδιάγνωση ήταν τα προβλήματα ύπνου, ο πονοκέφαλος, η κατάθλιψη, το άγχος, οι μυϊκοί σπασμοί, οι κράμπες στο στομάχι, οι επίμονοι πόνοι στους μυς, η έντονη κούραση, η φαγούρα (κνησμός) και η ευαισθησία στο δέρμα.

Οι αιτίες

Τι ήταν, όμως, αυτό που έστρεψε τόσο πολλές γυναίκες στο Ίντερνετ; Τα τρία τέταρτα είπαν πως είχαν κάποια συμπτώματα για τα οποία δεν ένιωθαν άνετα να μιλήσουν με τους φίλους και τους συγγενείς τους.

Έτσι, το 50% είπαν πως πρώτα προσπάθησαν να απαλλαγούν από τέτοιου είδους συμπτώματα και μετά μίλησαν με τους δικούς τους – με το «μετά» να ισοδυναμεί με δύο ολόκληρες εβδομάδες για μία στις τρεις από αυτές.

Για μία στις 20, όμως, το «μετά» διήρκησε πολύ περισσότερο: όπως είπαν πέρασαν αρκετά χρόνια ανησυχώντας για ένα τους σύμπτωμα, πριν πάνε τελικά σε έναν γιατρό για να το ελέγξει!

Περισσότερες από μία στις τέσσερις, εξάλλου, δήλωσαν πως έτρεμαν τι θα τους πει ο γιατρός, γι’ αυτό και προτίμησαν την εχεμύθεια και την «σιγουριά» του Ίντερνετ.

Για τις μία στις τρεις γυναίκες, πάντως, η online αυτοϊατρική είναι δελεαστική επειδή δεν έχει... λίστα αναμονής.

Ποιο είναι το πρακτικό δίδαγμα της νέας μελέτης; Ότι καλό είναι μεν να ενημερώνεται κανείς για ένα πρόβλημα υγείας που έχει, αλλά πρέπει να θυμάται πως το Ίντερνετ δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή και γνωμάτευση, απαντούν οι ειδικοί.

Την δημοσκόπηση πραγματοποίησε η εταιρεία γυναικείας υγείας Balance Activ στο πλαίσιο της βρετανικής Εθνικής Ημέρας Βακτηριακής Κολπίτιδας – μίας μόλυνσης που είναι δύο φορές συχνότερη από την καντιντίαση, αλλά στο 67% των περιπτώσεων αυτοδιάγνωσης συγχέεται με αυτήν.



Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr