Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για το 'κούρεμα' των ομολόγων τους, προσφεύγουν την Πέμπτη οι προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για το 'κούρεμα' των ομολόγων τους, προσφεύγουν την Πέμπτη οι προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος των προμηθευτών (ΠΑΣΥΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι θα καταθέσουν, μέσω των δικηγόρων τους Κωνσταντίνου Σαμαρτζή και Κωνσταντίνου Καταβάτη, την πρώτη ομάδα αιτήσεων ακυρώσεως οι εταιρίες του κλάδου Υγείας (ιατροτεχνολογικών υλικών και φαρμάκων), στρεφόμενες κατά της ανταλλαγής των ομολόγων τους στο πλαίσιο του PSI+.
Οι προσφεύγουσες προβάλλουν ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα, τους είχαν δοθεί αντί για αμοιβή για όλα τα υλικά και τα φάρμακα που διέθεσαν στα δημόσια νοσοκομεία κατά τη διετία 2008 - 2009.
Για τις απαιτήσεις τους αυτές δεν τους δόθηκαν ούτε τόκοι καθυστέρησης, ούτε και τόκοι επί των ομολόγων (zero coupon).
Το προεδρείο του ΠΑΣΥΠΟΥ τονίζει ότι με το 'κούρεμα' των ομολόγων τους, οι εταιρίες του κλάδου της Υγείας υφίστανται τεράστια οικονομική ζημιά, ιδίως διότι, ακριβώς επειδή παρέμεναν απλήρωτες για τα δύο αυτά χρόνια, έχουν εκτεθεί αναγκαστικά στον τραπεζικό δανεισμό, τον οποίο πλέον δεν είναι σε θέση να καλύψουν και κινδυνεύουν σοβαρά να κλείσουν, αφήνοντας πίσω άνεργες χιλιάδες οικογένειες.
Σύμφωνα με τα δικόγραφα που κατατίθενται στο ΣτΕ, η ένταξη των ομολόγων των επιχειρήσεων του κλάδου Υγείας στο PSI+ προσβάλλει ευθέως το δικαίωμα στην περιουσία τους, την αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη, αλλά και τη δημόσια Υγεία.
Αυτό, διότι είναι ορατός ο κίνδυνος να δημιουργηθούν τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία εάν ο κλάδος καταστραφεί οικονομικά.
Παραβιάζονται, έτσι, θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Οι υποθέσεις αυτές αναμένεται να απασχολήσουν το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας κατά προτεραιότητα λόγω μείζονος σοβαρότητας.
Το ίδιο συνέβη και με άλλες υποθέσεις που δικάσθηκαν κατά την τελευταία διετία και αφορούσαν τα διάφορα μέτρα που κατά καιρούς λαμβάνει η κυβέρνηση, στο όνομα πάντοτε της δημοσιονομικής κρίσης, θίγοντας συνταγματικά δικαιώματα μεγάλων κοινωνικών ομάδων.
ΠΗΓΗ: iatronet.gr