• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

SOS για την εξέταση του οισοφάγου

Οι προληπτικές εξετάσεις που γίνονται μετά την ηλικία των 50 ετών θα πρέπει να περιλαμβάνουν και έλεγχο του οισοφάγου με ενδοσκόπηση, ακριβώς όπως γίνεται με τον προστάτη και τον μαστό, υποστηρίζει μερίδα αμερικανών επιστημόνων, ενώ έντονος είναι ο αντίλογος από έλληνες και ξένους ειδικούς.

Οι προληπτικές εξετάσεις που γίνονται μετά την ηλικία των 50 ετών θα πρέπει να περιλαμβάνουν και έλεγχο του οισοφάγου με ενδοσκόπηση, ακριβώς όπως γίνεται με τον προστάτη και τον μαστό, υποστηρίζει μερίδα αμερικανών επιστημόνων, ενώ έντονος είναι ο αντίλογος από έλληνες και ξένους ειδικούς.

Η αλματώδης αύξηση – κατά 500% – του καρκίνου του οισοφάγου δεν είναι τυχαία, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Συμβαδίζει με την αύξηση συχνότητας κατανάλωσης καφέ, αναψυκτικών, σοκολάτας και τσιγάρου, αλλά και την κατάκλιση αμέσως μετά το γεύμα, παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τις λεγόμενες ξινίλες. Οταν γίνονται πιο συχνές, μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καύσου στο στήθος.

Αυτό συμβαίνει επειδή με τις συνήθειες της σύγχρονης ζωής τα οξέα του στομάχου ωθούνται προς τα πάνω (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ΓΟΠ), δηλαδή προς τον οισοφάγο. Επειδή όμως είναι πολύ όξινα και ο οισοφάγος δεν έχει ειδικό «φίλτρο», όπως το στομάχι, με τον καιρό «καίγεται».

Οταν η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για αρκετά χρόνια δημιουργείται περιβάλλον κατάλληλο για την ανάπτυξη και την εκδήλωση καρκίνου. Ο οισοφάγος που έχει υποστεί τέτοιου είδους βλάβη ονομάζεται οισοφάγος Barrett και θεωρείται προκαρκινική κατάσταση. Επιπλέον, ο σφιγκτήρας που κλείνει ώστε τα υγρά του στομάχου να μην ανεβαίνουν στον οισοφάγο ξεχειλώνει και έτσι με το παραμικρό αυτά ανεβαίνουν και καίνε κατ’ επανάληψη τον οισοφάγο, επιδεινώνοντας την κατάσταση και αυξάνοντας τις πιθανότητες για ανάπτυξη καρκίνου.

Αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε κάποιους γιατρούς στις ΗΠΑ να ζητήσουν την προληπτική εξέταση με γαστροσκόπηση του οισοφάγου για όλους όσοι είναι άνω των 50 ετών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ενδοσκόπου Τζόναθαν Αβίβ από ιατρικό κέντρο της Νέας Υόρκης, ο οποίος προωθεί μέσω διαφημίσεων στην τηλεόραση μια νέα μέθοδο ενδοσκόπησης που γίνεται από τη μύτη και χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής μέθη.

Ωστόσο, αντίθετες στην τακτική αυτή είναι οι περισσότερες ιατρικές εταιρείες και οι σύλλογοι.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Γαστρεντερολόγων πρότεινε ομόφωνα την ένταξη της προληπτικής ενδοσκόπησης του οισοφάγου σε όσους έχουν τέτοιου είδους συνήθειες ή έχουν συχνά συμπτώματα παλινδρόμησης των γαστρικών υγρών.

Από την πλευρά της η Αμερικανική Ογκολογική Εταιρεία αντιπροτείνει τον προληπτικό έλεγχο, καθώς όπως αναφέρουν ο καρκίνος του οισοφάγου δεν είναι τόσο προβλέψιμος όσο ο καρκίνος του εντέρου και δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως ο έλεγχος μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από τη νόσο.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει η Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία, της οποίας οι οδηγίες δεν προσκαλούν σε προληπτικό τσεκάπ: «Μόνο όσοι έχουν παλινδρόμηση για περισσότερους από τρεις με έξι μήνες θα πρέπει να υποβληθούν σε γαστροσκόπηση», αναφέρει ρητά.

«Η γαστροσκόπηση είναι το πιο ακριβές και πρακτικό μέσο διερεύνησης των διαφόρων αιτίων δυσπεψίας. Εκτός από το ότι παρέχει στον γιατρό καθαρή εικόνα του οργάνου, του επιτρέπει να λάβει δείγματα ιστού για βιοψία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και άλλων επιπλοκών, όπως η στένωση του οισοφάγου», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Καραγιάννης, γαστρεντερολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίων Αθηνών και G. et R. Laennec.

Η γαστροσκόπηση είναι απολύτως ασφαλής διαδικασία και ουσιαστικά δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές. Oι πιο πιθανές σχετίζονται με την ενδοφλέβια νάρκωση και είναι η εισρόφηση υγρού που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στο στήθος, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια κατά τη διάρκεια μιας απλής διαγνωστικής εξέτασης.

Η αντιμετώπιση

Με την εξέταση μπορεί να αποδειχθεί εάν κάποιος έχει οισοφάγο Barrett και έτσι να ακολουθεί ειδική διατροφή ώστε να προστατεύει τον οισοφάγο του ή για τον ίδιο λόγο να κάνει επέμβαση.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν το 2011 στην επιστημονική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», η αντίληψη ότι όποιος έχει Barrett πεθαίνει, είναι άκρως λανθασμένη, καθώς όσοι το γνωρίζουν μπορούν με τις οδηγίες του γιατρού τους να μην εκδηλώσουν καρκίνο και να σώσουν τη ζωή τους.

Χαρακτηριστικά, η επιθεώρηση αναφέρει πως μόνο 15 ασθενείς από τους 10.000 που έχουν Barrett θα καταλήξουν εξαιτίας της νόσου.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία