• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Παράγοντες κινδύνου για υπέρταση

Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο που μπορείτε να λάβετε για να βοηθήσετε να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρουν ειδικοί.

Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο που μπορείτε να λάβετε για να βοηθήσετε να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρουν ειδικοί.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τις American Heart Association/American Stroke Association.

Ειδικοί περιγράφουν τους κύριους παράγοντες κινδύνου για υπέρταση:

• Οικογενειακό ιστορικό. Αν οι γονείς σας ή ένας στενός συγγενής είχαν υπέρταση αντιμετωπίζετε επίσης κίνδυνο. Καλή ιδέα είναι να ερευνήσετε το ιατρικό ιστορικό της οικογένειας για να ανακαλύψετε αν η υπέρταση υπάρχει στην οικογένεια.

• Προχωρημένη ηλικία. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό οφείλεται στο ότι η ευλυγισία των αγγείων χάνεται με το πέρασμα των ετών, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

• Φύλο. Οι άντρες είναι περισσότερο πιθανό σε σχέση με τις γυναίκες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση μέχρι την ηλικία των 45. Μεταξύ 45 και 50, καθώς και 55 έως 64, ο κίνδυνος είναι περίπου ίδιος για τα 2 φύλα. Μετά τα 64, οι γυναίκες είναι πολύ περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν υψηλή πίεση.

• Η αδράνεια. Αν κάθεστε πολλή ώρα στο γραφείο ή στον καναπέ αυξάνετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Η τακτική άσκηση αποτελεί φυσικό τρόπο να τη μειώσετε.

• Πολύ αλάτι. Το αλάτι διατηρεί τα υπερβάλλοντα υγρά στον οργανισμό, που μπορεί να προστεθούν στο φορτίο της καρδιάς, αυξάνοντας τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Να τηρείτε το όριο νατρίου σε λιγότερο από 1.500 γραμμάρια την ημέρα.

• Υπερβάλλον σωματικό βάρος ή παχυσαρκία. Προσοχή στο βάρος σας. Αν είστε υπέρβαρος, η απώλεια 4,5 έως 9 κιλών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

• Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Η τακτική και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση στην αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει επίσης καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και αρρυθμίες. Αν καταναλώνετε αλκοόλ περιορίστε την κατανάλωση σε όχι περισσότερα από 2 ποτά την ημέρα για τους άντρες και ένα ημερησίως για τις γυναίκες.

Πηγές: American Heart Association/American Stroke Association, iatronet.gr