• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ο ένας στους έξι καρκίνους οφείλεται σε λοιμώξεις

Το ένα στα έξι κρούσματα καρκίνου (σχεδόν 2 εκατομμύρια τον χρόνο σε όλο τον πλανήτη) προκαλείται από λοιμώξεις, οι οποίες εν πολλοίς μπορούν να θεραπευθούν ή να αποφευχθούν, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Το ένα στα έξι κρούσματα καρκίνου (σχεδόν 2 εκατομμύρια τον χρόνο σε όλο τον πλανήτη) προκαλείται από λοιμώξεις, οι οποίες εν πολλοίς μπορούν να θεραπευθούν ή να αποφευχθούν, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Η ανάλυση, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Lancet Infectious Diseases», βασίζεται σε στοιχεία για 27 καρκίνους από 184 χώρες και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπεύθυνες είναι τέσσερις κύριες λοιμώξεις.

Πρόκειται γι’ αυτές με τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και τους ιούς της ηπατίτιδας B (HBV) και της ηπατίτιδας C (HCV), που ευθύνονται για περίπου 1,9 εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του στομάχου και του ήπατος αντιστοίχως.

Τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα καταγράφονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Την ανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Διεθνή Υπηρεσία Μελέτης του Καρκίνου (IARC), η οποία εδρεύει στη Λυόν της Γαλλίας και υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση αυτών των λοιμώξεων.

Τα κρούσματα των προαναφερθέντων καρκίνων είναι σχεδόν τριπλάσια σε περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου όπως η Ανατολική Ασία απ’ ό,τι σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Βρετανία – είναι 22,9% επί του συνόλου των παγκόσμιων κρουσμάτων τους έναντι 7,4% αντιστοίχως.

Το σχεδόν ένα τρίτο των κρουσμάτων εκδηλώνεται σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Μεταξύ των γυναικών, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ευθύνεται για τους μισούς ιογενείς καρκίνους, ενώ στους άνδρες περισσότερο από το 80% των καρκίνων που οφείλονται σε λοιμώξεις είναι καρκίνοι του ήπατος και του πεπτικού.

Οι επικεφαλής ερευνήτριες δρες Καθρίν ντε Μαρτέλ και Μαρτίν Πλαμέρ, εξήγησαν ότι οι λοιμώξεις από ορισμένους ιούς, βακτήρια και παράσιτα αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες, αλλά δυνάμενες να αποφευχθούν, αιτίες καρκίνου παγκοσμίως.

«Η ευρύτερη εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης των λοιμώξεων αυτών, όπως οι εμβολιασμοί και οι αντιμικροβιακές θεραπείες, θα μπορούσαν να ασκήσουν σημαντική επίδραση στην μελλοντική επίπτωση του καρκίνου», είπαν.

Υπάρχουν ήδη εμβόλια που προστατεύουν από τα στελέχη του ιού HPV τα οποία προκαλούν την συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, καθώς και από τον ιό της ηπατίτιδας Β που αποτελεί μία από τις αιτίες καρκίνου του ήπατος.

Είναι, εξάλλου, καλά τεκμηριωμένο πως η αντιβιοτική θεραπεία για την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του στομάχου.

 

Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr