Η σωματική δραστηριότητα μπορεί ενδεχομένως να επιμηκύνει τη ζωή ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου, αναφέρει νέα έρευνα.
Η σωματική δραστηριότητα μπορεί ενδεχομένως να επιμηκύνει τη ζωή ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου, αναφέρει νέα έρευνα.
Μπορεί ενδεχομένως να ωφελεί ασθενείς με άλλα είδη καρκίνου αλλά δεν υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις για να το ισχυριστούμε, πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Η ερευνήτρια Dr. Rachel Ballard-Barbash, του U.S. National Cancer Institute, δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αναφέρουν ότι η φυσική δραστηριότητα μετά από διάγνωση για καρκίνο, γενικά είναι ασφαλής και σχετίζεται με βελτίωση στη γενική ποιότητα ζωής και τα συγκεκριμένα στοιχεία υποδεικνύουν ότι μπορεί ενδεχομένως να είναι και ωφέλιμη όσον αφορά την επιμήκυνση της ζωής. Πρόσθεσε ότι για πολλά χρόνια τείναμε να σκεφτόμαστε μια διάγνωση καρκίνου ως μοιραία, αλλά καθώς διαγιγνώσκονται άνθρωποι πολύ νωρίτερα και καθώς λαμβάνουν αποτελεσματική αγωγή θα ζουν για καιρό με τον καρκίνο.
Ο καρκίνος γίνεται περισσότερο μια χρόνια νόσος, εξήγησε η Ballard-Barbash. Πρόσθεσε ότι εξαιτίας αυτού πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο για άλλες χρόνιες νόσους, όπως καρδιοπάθεια, διαβήτη και υπέρταση και η άσκηση είναι γνωστό πως ωφελεί αυτές τις παθήσεις.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε έρευνες μεταξύ του 1950 και 2011 που εστίαζαν στην επιβίωση από τον καρκίνο και στην άσκηση. Οι ενδείξεις ήταν ισχυρότερες για ασθενείς με καρκίνο μαστού, όπου η άσκηση μείωσε σημαντικά τη θνησιμότητα από όλα τα αίτια περιλαμβανομένου του καρκίνου στο μαστό, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Ισχυρά στοιχεία επίσης υπήρχαν για τη βελτίωση της επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο στο παχύ έντερο.
Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν άλλες έρευνες που υπέδειξαν ότι η σωματική δραστηριότητα ωφελεί τους ασθενείς με πολλούς τρόπους, όπως βελτίωση των επιπέδων ινσουλίνης, μείωση της φλεγμονής και πιθανόν βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο Dr. Edward Giovannucci, του Harvard School of Public Health, σημειώνει ότι αν και η άμεση επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στον καρκίνο δεν έχει αποδειχτεί οριστικά, δεδομένου ότι γενικά είναι ασφαλής, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, η επαρκής σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να αποτελεί σταθερό μέρος της φροντίδας κατά του καρκίνου. Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των καρκινοπαθών πιθανόν θα ωφεληθεί σε ένα βαθμό από τη φυσική δραστηριότητα.
Λίγοι παράγοντες είναι τόσο υποσχόμενοι στην επιμήκυνση της επιβίωσης των καρκινοπαθών, σημειώνει ο Giovannucci. Πρόσθεσε ότι πολλές αγωγές μπορούν ενδεχομένως να αυξήσουν την επιβίωση αλλά με κόστος την ποιότητα ζωής. Η άσκηση μπορεί ενδεχομένως να μην επιμηκύνει μόνο τη ζωή αλλά και να ενισχύει την ποιότητα της.
Η Samantha Heller, του Griffin Hospital, στο Derby, του Κοννέκτικατ, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η άσκηση όχι μόνο βελτιώνει την επιβίωση ανθρώπων που ζουν με τον καρκίνο αλλά μειώνει και τον κίνδυνο για άλλες χρόνιες νόσους.
Αντίθετα η αδράνεια έχει συνδεθεί με πολλά είδη καρκίνου όπως παχέος εντέρου, μαστού, προστάτη, παγκρέατος και μελανώματος.
Η ερευνήτρια, δήλωσε ότι λόγω της χημειοθεραπείας και των ακτινοβολιών, στη θεραπεία του καρκίνου, οι επιζώντες μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλέον καρκίνους και χρόνιες νόσους όπως καρδιαγγειακή νόσο.
Επομένως ένας υγιεινός τρόπος ζωής περιλαμβανομένων της άσκησης και της υγιεινής διατροφής είναι αναγκαίος για τους επιζώντες, για να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου και άλλων παθήσεων, δήλωσε η ερευνήτρια.
Η τακτική άσκηση βελτιώνει επίσης τον ύπνο, την ψυχική και συναισθηματική ευεξία και βοηθά στη ρύθμιση του στρες, δήλωσε η Heller.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the National Cancer Institute.’
Πηγές: ‘Journal of the National Cancer Institute’, iatronet.gr