• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Οι στατίνες προστατεύουν και τους υγιείς από το έμφραγμα

Χιλιάδες εμφράγματα και εγκεφαλικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν χορηγούνταν ευρύτερα οι στατίνες – τα φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Χιλιάδες εμφράγματα και εγκεφαλικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν χορηγούνταν ευρύτερα οι στατίνες – τα φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε η ανάλυση στοιχείων από 175.000 εθελοντές, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», ακόμα και οι εθελοντές χαμηλού κινδύνου ωφελήθηκαν από τα φάρμακα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που την πραγματοποίησαν λένε πως πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να χορηγούνται στατίνες και σε υγιείς ενήλικες, αφού πρώτα ζυγιστούν οι δυνητικοί κίνδυνοι ανεπιθύμητων ενεργειών όπως η νεφρική ανεπάρκεια με τα αναμενόμενα οφέλη.

Οι στατίνες είναι από τα ευρύτερα χορηγούμενα φάρμακα παγκοσμίως και είναι γνωστό ότι μπορούν να προστατεύσουν από εμφράγματα και εγκεφαλικά όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να τα εκδηλώσουν.

Εντούτοις, στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει μία διαμάχη για το κατά πόσον μπορούν να προστατεύσουν και τους υγιείς, καθώς και αν θα ήταν σωστό να χορηγηθούν προληπτικά και σε αυτούς.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης λένε πως αποφάσισαν να διερευνήσουν το όλο θέμα με «απαράμιλλη λεπτομέρεια».

Έτσι, συγκέντρωσαν 27 κλινικές μελέτες για τις στατίνες, τις ανέλυσαν συνδυαστικά και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού για όλους.

Οι ισχύουσες οδηγίες από τους διεθνείς υγειονομικούς οργανισμούς είναι να χορηγούνται στατίνες σε όσους έχουν 20% ή περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο μέσα σε 10 χρόνια.

Οι πιθανότητες αυτές υπολογίζονται με βάση την ηλικία, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και άλλες παραμέτρους κάθε ατόμου ξεχωριστά.

«Έχουμε πλέον μάθει καλά ότι η υψηλή χοληστερόλη είναι επικίνδυνη, αλλά ταυτοχρόνως βλέπουμε πως όση κι αν είναι η χοληστερόλη, η περαιτέρω μείωσή της είναι ωφέλιμη», δήλωσε ένας εκ των ερευνητών, ο δρ Κόλιν Μπάιγκεντ, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Επιστήμης της Οξφόρδης.

«Όποιο κι αν είναι το επίπεδο κινδύνου ενός ανθρώπους, τα οφέλη από την περαιτέρω μείωση της χοληστερόλης υπερκαλύπτουν κάθε γνωστό κίνδυνο».

Ο δρ Μπάιγκνετ υπολογίζει ότι εάν αρχίσουν να χορηγούνται στατίνες και σε όσους διατρέχουν 10% έως 20% κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου την επόμενη δεκαετία, θα σώζονται μόνο στη Βρετανία 2.000 ζωές το χρόνο και θα αποτρέπονται 10.000 εμφράγματα και εγκεφαλικά.

«Οι μισοί από αυτούς τους θανάτους είναι αιφνίδιοι, σε ανθρώπους που δεν έπασχαν από κάποιο πρόβλημα υγείας», είπε. «Εάν θέλουμε να αποτρέψουμε αυτούς τους θανάτους, πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να χορηγήσουμε φάρμακα και στους υγιείς. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

 

Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr