• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της κλιμακτηρίου

Η εμμηνόπαυση αποτελεί ορόσημο στη ζωή μίας γυναίκας, που μπορεί να της δημιουργήσει σημαντικές συναισθηματικές δυσκολίες...

Υποψιάζομαι ότι η μητέρα μου περνάει το στάδιο της εμμηνόπαυσης παρόλο που είναι μόλις 44 ετών. Είναι πολύ κυκλοθυμική και ξεσπάει με το παραμικρό σε κλάματα. Έχασε πρόσφατα την μητέρα της και εγώ πλέον έχω φύγει από το σπίτι για τις σπουδές μου. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να την προσεγγίσουμε;

Η εμμηνόπαυση αποτελεί ορόσημο στη ζωή μίας γυναίκας, που μπορεί να της δημιουργήσει σημαντικές συναισθηματικές δυσκολίες όταν έχει πρόωρη έναρξη και η ίδια δεν είναι προετοιμασμένη για την αλλαγή αυτήν.

Στην προσπάθειά της να προσαρμοστεί στις ορμονικές ανατροπές, οι ψυχολογικές διακυμάνσεις είναι αισθητές. Τα επίπεδα της κατάθλιψης αυξάνονται όπως και το άγχος, η ευερεθιστότητα, οι διαταραχές στις γνωστικές ικανότητες, η χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Ενδεχομένως η μητέρα σας είναι πιο ευάλωτη συναισθηματικά λόγω της απώλειας της μητέρας της και της συμβολικής απώλειας της δικής σας παρουσίας από την οικογενειακή εστία. Καλείται ταυτόχρονα να διαχειριστεί και την συμβολική απώλεια της νεότητας και της θηλυκότητάς που η εμμηνόπαυση εγείρει. Οι απώλειες στην ζωή δημιουργούν αίσθημα μελαγχολίας και πένθους.

Το βάθος όμως της συναισθηματικής αυτής φόρτισης δεν θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το πρίσμα το ορμονικό, αλλά περισσότερο από το πώς η μητέρα σας μεταφράζει καθημερινά μέσα της και νοηματοδοτεί τον εαυτό τηςστα πλαίσια αυτής της αλλαγής.

Προσπαθήστε με τον πατέρα σας να ενισχύσετε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο μέσα στο σπίτι, να μιλάτε μαζί της και να την αποφορτίζετε συναισθηματικά, απενοχοποιώντας την από κακές σκέψεις που μπορεί να εκφράζει για τον εαυτό της.

Αποφύγετε με κάθε τρόπο κρυμμένα μηνύματα που θα την κάνουν να νιώσει ελλειμματική και βοηθήστε την μέσα από τον διάλογο νααποδεχτεί την φάση αυτήν σαν μια φυσική αυτή εξέλιξη.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend, ygeia.tanea.gr