• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Λοιμώξεις ο μεγαλύτερος δολοφόνος των παιδιών

Οι περισσότεροι θάνατοι μικρών παιδιών στον κόσμο οφείλονται σε λοιμώξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μεθόδους όπως ο συνεπής εμβολιασμός, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι περισσότεροι θάνατοι μικρών παιδιών στον κόσμο οφείλονται σε λοιμώξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μεθόδους όπως ο συνεπής εμβολιασμός, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως εξηγούν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», εξέτασαν στοιχεία για την παγκόσμια παιδική θνησιμότητα από το 2000 έως το 2010, διαπιστώνοντας ότι τα δύο τρίτα των 7,6 εκατομμυρίων παιδιών που πέθαναν πριν από τα 5α τους γενέθλια, είχαν χάσει τη ζωή τους από λοιμώδη νοσήματα – και η πνευμονία ήταν η κυριότερη από αυτά.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς που πραγματοποίησαν τη μελέτη εξέτασαν στοιχεία από 193 χώρες.

Όπως γράφουν, οι θάνατοι των παιδιών μειώθηκαν κατά 26% (ή δύο εκατομμύρια) στη διάρκεια της δεκαετίας, κυρίως εξαιτίας των σημαντικών μειώσεων στις θνησιμότητες από διάρροια, ιλαρά και πνευμονία. Ωστόσο, η πνευμονία εξακολουθεί να κοστίζει τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών ετησίως.

Οι μισοί από τους θανάτους καταγράφηκαν στην Αφρική, στην οποία τα παιδιά «θερίζουν» νοσήματα όπως η ελονοσία και το AIDS. Στη νοτιοαναλοτική Ασία οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε επιπλοκές του τοκετού.

Σε πέντε χώρες (Ινδία, Νιγηρία, Πακιστάν, Δημοκρατία του Κονγκό και Κίνα) καταγράφονται σχεδόν οι μισοί θάνατοι (3,75 εκατομμύρια) παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών του κόσμου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα περισσότερα από τα λοιμώδη νοσήματα μπορούν να προληφθούν, κυρίως με εκτεταμένα προγράμματα εμβολιασμού, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς στην περίπτωση του τετάνου, η θνησιμότητα εξαιτίας του οποίου έχει μειωθεί σημαντικά.

 

Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr