• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Συχνό φαινόμενο η μοιχεία κατά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Στυτική δυσλειτουργία, ανικανότητα και… έντονες τάσεις για μοιχεία, είναι τα τρία βασικά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν στον άντρα, από τις επίπονες προσπάθειες του ζευγαριού για απόκτηση απογόνου με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Στυτική δυσλειτουργία, ανικανότητα και… έντονες τάσεις για μοιχεία, είναι τα τρία βασικά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν στον άντρα, από τις επίπονες προσπάθειες του ζευγαριού για απόκτηση απογόνου με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Αυτά προκύπτουν από την πρώτη επιστημονική μελέτη για τον ψυχολογικό αντίκτυπο που έχει στους άντρες η διαδικασία.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστός ο ψυχολογικός και σωματικός αντίκτυπος που είχε η γυναίκα που προσπαθούσε να συλλάβει. Για πρώτη φορά, όμως, ειδικοί κατέγραψαν ποια προβλήματα δημιουργεί στον άνδρα, στη σχέση και τελικά στην απόκτηση απογόνου η συναισθηματική κατάσταση του άντρα.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Andrology», έξι μήνες μετά τις προσπάθειες για χρονικά «προγραμματισμένη συνουσία», τουλάχιστον οι τέσσερις στους δέκα άνδρες (40%) εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία ή ανικανότητα.

 

Αρκετοί, δε, προσπαθούν να αποφύγουν τη σεξουαλική επαφή με τη σύζυγό τους, ενώ ένας στους δέκα άντρες (10%) προχωρούν σε εξωσυζυγικές επαφές.

Η προγραμματισμένη συνουσία στη διάρκεια των γόνιμων ημερών έχει υιοθετηθεί ευρέως και αρκετοί ειδικοί στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή την προτείνουν για καλύτερο αποτέλεσμα. Το παράθυρο γονιμότητας διαρκεί από 12 έως 24 ώρες και χαρακτηρίζεται από αύξηση θερμοκρασίας του σώματος στις γυναίκες.

 

Αυτός είναι και ο λόγος που συνιστάται η παρακολούθηση της θερμοκρασίας κάθε πρωί και για κάποιους μήνες, ούτως ώστε να γίνει η επαφή πιο κοντά στις ώρες της ωοθυλακιορρηξία, για να αυξηθούν οι πιθανότητες της γονιμοποίησης.

 

Επίσης, χρησιμοποιούνται διάφορα προϊόντα που «δείχνουν» ποια είναι η καταλληλότερη στιγμή για σεξ. Αλλά όταν έχεις τόσο αυστηρά χρονικά όρια, προειδοποιούν οι επιστήμονες, σε μία τέτοια διαδικασία, το στρες που σου προκαλούν μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

«Οι γιατροί οφείλουν να αναγνωρίζουν και να ενημερώνουν τα ζευγάρια για τις δυνητικά επιβλαβείς μακροπρόθεσμες επιδράσεις της προγραμματισμένης συνουσίας. Επιπλέον, άντρας και γυναίκα θα πρέπει να προσέχουν τα συμπτώματα, καθώς με τον καιρό αυξάνουν οι πιθανότητες για στυτική δυσλειτουργία, αλλά και οι τάσεις για μοιχεία», σχολιάζουν οι ειδικοί που διεξήγαγαν τη μελέτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 400 άντρες, οι οποίοι εξετάστηκαν από ουρολόγο και ειδικό στη γονιμότητα. Οι άντρες που χρησιμοποιούσαν στο πλαίσιο της μεθόδου σύλληψης προγραμματισμένη συνουσία, ήταν ενεργοί σεξουαλικά και μελετήθηκε η στυτική τους λειτουργία, η οποία δεν είχε πρόβλημα πριν τις προσπάθειες για απόκτηση απογόνου.

Οι γιατροί εκτιμούν πως όσο αυξάνει η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, τόσο μειώνεται η ανδρική ορμόνη, η τεστοστερόνη, η οποία ρυθμίζει τη λίμπιντον και τη σεξουαλική ζωή του φύλου. Άρα, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ψυχολογικού αντίκτυπου στο σώμα και τις λειτουργίες του.

Μάλιστα, προτείνουν στα ζευγάρια να μην εφαρμόζουν τη μέθοδο της χρονικά προγραμματισμένης συνουσίας για περισσότερους από τρεις μήνες. Να κάνουν ένα διάλειμμα μερικών μηνών και ακολούθως να επανέρχονται. Όπως εξηγούν, η ψυχολογική πίεση του άντρα μπορεί, εκτός από τη μη επίτευξη εγκυμοσύνης, να διαλύσει τη σχέση του ζευγαριού και να δημιουργήσει μελλοντικά έντονα ψυχολογικά προβλήματα και στους δύο.

 

Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr