• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η απιστία «πέφτει βαριά» στην καρδιά

Είναι μία είδηση που μπορεί να προκαλέσει ειρωνικά χαμόγελα στα πρόσωπα των απατημένων: η απιστία βλάπτει σοβαρά την καρδιά.

Είναι μία είδηση που μπορεί να προκαλέσει ειρωνικά χαμόγελα στα πρόσωπα των απατημένων: η απιστία βλάπτει σοβαρά την καρδιά. Το αποδεικνύουν πολυάριθμα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν ότι οι άντρες που απατούν τις συντρόφους τους, δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο το γάμο, αλλά και την υγεία της καρδιάς τους.

Ως ιδιαιτέρως επικίνδυνες, δε, αναδεικνύονται οι «περιπέτειες» με νεώτερες γυναίκες και σε «φωλίτσες» δεξιά κι αριστερά.

Τα ευρήματα προέρχονται από Ιταλούς επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν συνδυαστικά προγενέστερες μελέτες για τις αιτίες της απιστίας και τις επιπτώσεις της.

Όπως διαπίστωσαν, ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι πιο συχνός όταν ο άντρας συνευρίσκεται ερωτικά με την ερωμένη του παρά με τη μόνιμη σύντροφό του, ενώ ο κίνδυνος είναι ακόμα πιο αυξημένος όταν η απιστία λαμβάνει χώρα εκτός της μόνιμης οικίας του.

Οι ακριβείς λόγοι αυτής της συσχέτισης δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες όπως η ένοχη συνείδηση, το στρες από την προσπάθεια να μην μαθευτεί η εξωσυζυγική σχέση και οι απαιτήσεις μιας νεώτερης συντρόφου.

Την συσχέτιση ανάμεσα στην απιστία και στα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια κατέγραψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής» (JSM), χρησιμοποιώντας τις λέξεις-κλειδία «απιστία», «εξωσυζυγικές σχέσεις» και «άντρες» αναζήτησαν τις έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες για τη συχνότητα των καρδιακών επεισοδίων στους άντρες και τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβησαν.

Έτσι ανακάλυψαν πως τόσο τα μοιραία, όσο και τα μη θανατηφόρα εμφράγματα είναι σχετικά σπάνια σε έναν άντρα που κάνει σεξ με τη μόνιμη σύντροφό του, αλλά πιο συχνά όταν βρίσκεται με την «παράνομη» ερωμένη του.

Γερμανικές μελέτες, μάλιστα, έδειξαν πως οι περισσότεροι καρδιακοί θάνατοι ανδρών στη διάρκεια του σεξ, συμβαίνουν σε άντρες που απατούν τις συζύγους τους σε χώρους μακριά από το σπίτι τους.

Οι στενώσεις των αρτηριών απεδείχθη ότι βρίσκονται πίσω από τον έναν στους τρεις τέτοιους θανάτους – στενώσεις που μετατράπηκαν σε έμφραγμα εξαιτίας των ιδιαίτερα αυξημένων σωματικών απαιτήσεων του «άπιστου» σεξ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ενοχές που νιώθει ο άντρας για την απιστία του, επίσης παίζουν συμβάλλοντα ρόλο στην καταπόνηση της καρδιάς του.

Το ίδιο και η προσπάθεια που καταβάλλει για να ικανοποιήσει μια συχνά νεώτερή του γυναίκα, αλλά και το γεγονός ότι η εξωσυζυγική σχέση σημαίνει περισσότερες ατασθαλίες με το φαγητό και το ποτό κατά τα «μυστικά» ραντεβού που καταλήγουν στο κρεβάτι.

Σε αυτά πρέπει επίσης να προστεθεί και η αγωνία που συχνά νιώθει ο άντρας για να μην μαθευτεί η απιστία του.

«Με τις εξωσυζυγικές σχέσεις σχετίζονται πολλοί διαπροσωπικοί, σεξουαλικοί και βιολογικοί παράγοντες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αλεσάντρα Φίσερ.

«Το εξωσυζυγικό σεξ μπορεί να είναι στρεσογόνο και έτσι επικίνδυνο, επειδή η ερωμένη συχνά είναι νεώτερη απ’ ό,τι ο άντρας και το σεξ γίνεται συχνότερα έπειτα από υπερκατανάλωση αλκοόλ ή/και φαγητού».

Και συνέχισε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι μυστικές σεξουαλικές συνευρέσεις σε μη οικείο περιβάλλον, αυξάνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό, που μπορεί να οδηγήσουν σε μείζον καρδιαγγειακό επεισόδιο».

 

 

Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr