• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τα παυσίπονα ασπίδα κατά του καρκίνου του δέρματος

Ασπίδα κατά του καρκίνου του δέρματος αποδεικνύονται η ασπιρίνη, η ιβουπροφένη και άλλα σκευάσματα αυτής της κατηγορίας.

Ασπίδα κατά του καρκίνου του δέρματος αποδεικνύονται η ασπιρίνη, η ιβουπροφένη και άλλα σκευάσματα αυτής της κατηγορίας. Μελέτη στο Πανεπιστήμιο Αάρχους της Δανίας έδειξε ότι τα παυσίπονα προστατεύουν από τον πιο θανατηφόρο τύπο όγκου, του κακοήθους μελανώματος δηλαδή, και όχι μόνο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα εμποδίζουν την παραγωγή ενζύμων που προκαλούν την ανάπτυξη του καρκίνου. Η μελέτη έγινε σε ιατρικά αρχεία σχεδόν 200.000 ασθενών στη Δανία, όπου κατέγραψαν πόσες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος εμφανίστηκαν στο διάστημα μεταξύ 1991 και 2009.

Οι εμπειρογνώμονες εξέτασαν το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, τα πιο κοινά είδη, καθώς και το κακόηθες μελάνωμα, που είναι το πιο θανατηφόρο.

Οι ασθενείς που είχαν λάβει τακτικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα για τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και 13% λιγότερο κίνδυνο κακοήθους μελανώματος. Ωστόσο, δεν υπήρξε εμφανής προστασία στο βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

«Ελπίζουμε ότι η δυναμική αντικαρκινική δράση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών παυσίπονων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες έρευνες για την πρόληψη καρκίνου του δέρματος.

Επίσης, αυτή η δυναμική προστατευτική αντικαρκινική δράση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν συζητάμε για τα οφέλη και τους κινδύνους της χρήσης της κατηγορίας αυτής παυσίπονων» δήλωσε η Σιγκρούν Αλμπα Τζοχανσεσντοτίρ, επικεφαλής της έρευνας.

Ομως, η Χέιζελ Ναν στο βρετανικό κέντρο ερευνών για τον καρκίνο κάλεσε τους ασθενείς να μην αρχίσουν τη λήψη ασπιρίνης. «Αυτή η μελέτη έχει αρκετούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι ερευνητές εξέτασαν μόνο ιατρικές συνταγές των ανθρώπων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να γνωρίζουν αν όντως είχαν λάβει αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ασπιρίνη».

ΠΗΓΗ: Espressonews.gr, madata.gr