Νέα έρευνα αναφέρει ότι η καθημερινή κατανάλωση σκούρας σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής σε ορισμένους ασθενείς υψηλού κινδύνου.
Νέα έρευνα αναφέρει ότι η καθημερινή κατανάλωση σκούρας σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής σε ορισμένους ασθενείς υψηλού κινδύνου.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘BMJ’ και εστίασε σε 2.013 ανθρώπους με υπέρταση και μεταβολικό σύνδρομο σε συνδυασμό με παθήσεις που σηματοδοτούν κίνδυνο για καρδιακή νόσο και χρησιμοποίησε μαθηματικό μοντέλο για να ανακαλύψει ότι η καθημερινή κατανάλωση 100 γραμμαρίων σκούρας σοκολάτας για 10 χρόνια θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών συμβάντων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι με βάση το πόσο καλά οι άνθρωποι παραμένουν σταθεροί στην καθημερινή κατανάλωση σκούρας σοκολάτας, θα μπορούσαν να αποφευχθούν μεταξύ 65 και 85 καρδιακών συμβάντων ανά 10.000 ανθρώπους σε διάστημα 10 ετών.
Οι ερευνητές δηλώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση σκούρας σοκολάτας μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει αποτελεσματική προληπτική στρατηγική για την πρόληψη καρδιαγγειακών (σε ανθρώπους με τις παραπάνω καταστάσεις).
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έρευνα αφορά μόνο τη μαύρη σοκολάτα, πιθανόν λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσης φλαβονοειδών, που είναι γνωστό ότι έχουν προστατευτική επίδραση στην καρδιά.
Άλλοι επιστήμονες είναι λιγότερο σίγουροι για τη σύσταση σχετικά με την καθημερινή κατανάλωση.
Ο Kenneth Ong, του Brooklyn Hospital Center,δήλωσε ότι υποπτεύεται ότι η κατανάλωση σκούρας σοκολάτας κάθε μέρα για 10 χρόνια μπορεί ενδεχομένως να έχει αρνητικές συνέπειες. Περιέγραψε την έρευνα ως περισσότερο υποθετική παρά αποδεδειγμένη και υπογράμμισε ότι η κατανάλωση επιπλέον ζάχαρης και θερμίδων ενδεχομένως δεν είναι καλός τρόπος δράσης για ασθενείς που είναι υπέρβαροι ή αντιμετωπίζουν κίνδυνο για διαβήτη.
Πηγές: 'BMJ', iatronet.gr