• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η ζηλοτυπία στη σχέση

Είμαι απελπισμένος από την αδυναμία μου να χαρώ τον έρωτά μου με τη γυναίκα μου. Φοβάμαι ότι θα με απατήσει και τη ζηλεύω παράφορα...

Είμαι απελπισμένος από την αδυναμία μου να χαρώ τον έρωτά μου με τη γυναίκα μου. Φοβάμαι ότι θα με απατήσει και τη ζηλεύω παράφορα.

Η ψυχολογία αναζητά τα αίτια της ζήλιας σε τραυματικά γεγονότα ζωής που σχετίζονται με την απόρριψη, την απώλεια, τους πρώιμους αποχωρισμούς και τα βιώματα εγκατάλειψης.

Χρόνια συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και ανεπάρκειας συντηρούν την προσφυγή στην ζήλια, διότι μπορεί να αμφισβητείτε μέσα σας το αν μπορείτε να αγαπηθείτε αληθινά. Μπορεί να πιστεύετε ότι όλες οι γυναίκες είναι άπιστες ή ότι αν δεν είστε σε επιφυλακή, θα χάσετε τον έλεγχο και θα σας απατήσουν.

Ουδέτερα ερεθίσματα μπορεί με ευκολία να ερμηνεύονται ως ενδείξεις μιας πραγματικής ή συμβολικής απιστίας. Το φαντασιακό έτσι μετατρέπεται σε πραγματικό, με αποτέλεσμα την άσκηση ελέγχου στην σύζυγό σας, την ανάγκη για διαβεβαίωση, τα ξεσπάσματα θυμού και οργής, ακολουθούμενα συχνά από ενοχές, συναισθήματα κατάθλιψης και ενός συναισθηματικού κενού.

Σκεφτείτε σε βάθος τις αρνητικές επιπτώσεις της ζήλιας τόσο στον εαυτό σας όσο και στην ποιότητα της σχέσης σας και αναζητήστε την βοήθεια ψυχολόγου για να χτίσετε εκ νέου την δυνατότητα εμπιστοσύνης στον εαυτό σας και στους άλλους.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend, ygeia.tanea.gr