• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Πως να βοηθήσετε το παιδί που «βρέχει» το κρεβάτι

Η κόρη μας είναι 6 ετών και εδώ και λίγες εβδομάδες βρέχει τις νύχτες το κρεβάτι της. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό το σύμπτωμα και πώς μας προτείνετε να το αντιμετωπίσουμε;

Η κόρη μας είναι 6 ετών και εδώ και λίγες εβδομάδες βρέχει τις νύχτες το κρεβάτι της. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό το σύμπτωμα και πώς μας προτείνετε να το αντιμετωπίσουμε;

Η νυχτερινή ενούρηση είναι ένα συχνό σύμπτωμα στην ηλικία των παιδιών ηλικίας 3-6 ετών και οφείλεται συνήθως σε συναισθηματικούς λόγους όπως: ανασφάλειες, φοβίες, νέα γεγονότα στα οποία το παιδί δυσκολεύεται να προσαρμοστεί (π.χ. γέννηση νέου μωρού, αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, μετακόμιση σπιτιού, πραγματικές ή συμβολικές απώλειες).

Μπορεί επίσης να αποδοθεί σε ελλειμματική μάθηση του ελέγχου των ούρων ή ακόμη και σε οργανικές ή λειτουργικές παθήσεις.

Για να βοηθήσετε την κόρη σας, προσπαθήστε να ενισχύσετε τον καθημερινό διάλογο μαζί της προκειμένου να της εκμαιεύετε τα συναισθήματα που συσσωρεύει μέσα της και που δυσκολεύεται να διαχειριστεί.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας να την παροτρύνετε να πηγαίνει στην τουαλέτα σε προγραμματισμένα τακτά χρονικά διαστήματα. Μάθετέ την να μειώνει την κατανάλωση υγρών μετά το μεσημέρι και να πηγαίνει στην τουαλέτα πάντα πριν τον ύπνο.

Θα την ωφελήσει επίσης να την ξυπνάτε μέσα στην νύχτα για να πάει στην τουαλέτα ούτως ώστε να μάθει να ξυπνάει και μόνη της για τον ίδιο σκοπό. Όταν μένει στεγνή να την επιβραβεύετε την επόμενη ημέρα και να της εξηγείτε τους λόγους.

Σε κάθε περίπτωση, η κόρη σας δεν το κάνει επίτηδες, ούτε έχει αδύναμο χαρακτήρα και ενδέχεται να ντρέπεται για αυτήν την συμπεριφορά. Δείξτε λοιπόν υπομονή και κατανόηση.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend, ygeia.tanea.gr